Gazdaság

Szennyvízből születik a távhő

Újabb mérföldkőhöz érkezett a bécsi távhőszolgáltatás a klímasemlegessé válás útján. A hamarosan beépítésre kerülő eszközökkel kezdetben ötvenhat-, 2027-re pedig már több mint százezer háztartást látnak majd el fűtéssel.

Szennyvízből születik a távhő
Szennyvízfogadó csőrendszer építése a Duna alatt Csepelen (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Hegedűs Márta

Mint egy-egy kifejlett kék bálna, akkora a súlya annak a három óriási, Franciaországból érkezett hőszivattyúnak, amelyek a simmeringi víztisztító telepnél várják a beszerelést – hangzott el csütörtökön az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) műsorában. Mint az adásból kiderült, a példányonként kétszázöt tonnás eszközök még európai viszonylatban is a legnagyobbak közé tartoznak, teljesítményük együttesen ötvenöt megawatt. Várhatóan ez év végén állnak munkába, és így ötvenhatezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel.

A műsor szerint 2027-ig további három hőszivattyú érkezik még melléjük, így akkorra száztizenkétezer otthon kiszolgálását lehet majd elvégezni a simmeringi objektumból.

A bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie célja, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen. Az eljárás során az Ebswien-telepet elhagyó, tisztított szennyvizet tudják távhő előállítására felhasználni. Mielőtt a végterméket a Dunába engednék, abból e berendezések révén 6 Celsius-fokot vonnak el. Az így nyert energiával aztán – a legmodernebb technológiák segítségével – több mint 90 Celsius-fokos vizet állítanak elő, amelyet a bécsi fűtőrendszerbe táplálnak.

A berendezések működtetéséhez szükséges áramot közvetlenül a freudenaui erőmű szolgáltatja.

Kapcsolódó írásaink