Gazdaság

Vita a vasárnapi boltzárról Szlovákiában

A tervezett munkatörvénykönyv-módosításról szóló vita folytatásával kezdődött meg a pénteki parlamenti ülés Pozsonyban. A képviselők egy csoportja azt javasolja, ne csak az ünnepnapokon, hanem az év legtöbb vasárnapján legyenek zárva az üzletek.

Vita a vasárnapi boltzárról Szlovákiában
Boltbejárat Pozsonyban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Forró témát vett terítékre a pozsonyi parlament. Mint az Új Szó tudósításából kiderül, a pénteki ülésen Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának elnöke emlékeztetett, hogy a vasárnapi zárvatartás egy régóta visszatérő téma. Szerinte ez egy nagyon rossz ötlet, amely senkinek nem jó, viszont sok embernek kárt okoz.

Szerinte számos érv szól amellett, hogy tévednek a vasárnapi zárvatartás hívei.

A javaslat előterjesztői rámutattak, hogy a törvény szerint minden vasárnap munkaszüneti nap. Ennek ellenére más uniós országokhoz képest Szlovákiában magas a hétvégén tevékenykedők aránya.

A munkavégzés lehetetlenné teszi, hogy a dolgozók, de különösen a nők - akik a kiskereskedelmi ágazat nyolcvan százalékát teszik ki – szabadnapjukat a családjukkal töltsék. A javasolt változtatás a jelenlegi helyzethez képest évente körülbelül negyvennégy olyan alkalmat vezetne be, amikor nem kellene dolgozniuk, és ezzel a házasságokat, a családokat és a gyerekeket szeretnék segíteni – magyarázták szándékukat a beterjesztők.

Kapcsolódó írásaink