Gazdaság

Nagy Márton fogadta Adolfo Urso vállalkozásokért és a „Made in Italy” koordinálásáért felelős olasz minisztert

A felek egyetértettek abban, hogy az olasz és magyar gazdaságpolitikai együttműködési pontokat tovább kell erősíteni

2023. február 2-án Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta Adolfo Urso olasz vállalkozásokért és a „Made in Italy” koordinálásáért felelős olasz minisztert.

Nagy Márton fogadta Adolfo Urso vállalkozásokért és a „Made in Italy” koordinálásáért felelős olasz minisztert
Nagy Márton fogadta Adolfo Urso vállalkozásokért és a Made in Italy koordinálásáért felelős olasz minisztert
Fotó: GFM

2023. február 2-án Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta Adolfo Urso olasz vállalkozásokért és a „Made in Italy” koordinálásáért felelős olasz minisztert. A felek az olasz és a magyar gazdasági helyzeten túl áttekintették az Európai Unióban megfigyelhető, főbb gazdaságpolitikai aktualitásokat. Nagy Márton és Adolfo Urso a megbeszélésen külön kitért az amerikai Infláció Elleni Törvénycsomagra (Inflation Reduction Act), illetve annak jövőbeli és már ma is tapasztalható negatív hatásaira.

Megállapították, hogy meg kell őrizni Európa cselekvési szuverenitását és képességét. Az USA által kidolgozott jogszabály határozott és gyors intézkedéseket igényel az Európai Uniótól, valamint a tagállamoktól egyaránt, amennyiben fenn kívánják tartani versenyképességüket.

Nagy Márton leszögezte, hogy elindult egy gazdasági háború. Nagy veszélyt jelent, hogy a támogatási versenyen keresztül Amerika elszívja a fejlett európai ipart, ennek következtében pedig stratégiai ipari cégek települhetnek át az óceán túlpartjára.

A felek egyetértettek abban, hogy az olasz és magyar gazdaságpolitikai együttműködési pontokat tovább kell erősíteni, ki kell terjeszteni, így az egyeztetések a jövőben is folytatódnak.

Kapcsolódó írásaink