Gazdaság

Biztosítani kell a nyíregyházi Electrolux-dolgozók továbbfoglalkoztatását

A gyár bezárásáról szóló bejelentés a gyár vezetését és a munkavállalókat egyaránt meglepte

A nyíregyházi Electrolux-gyár bezárása esetén a kormánynak és a cégvezetésnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az ott dolgozók „munkából munkába” kerüljenek, azaz lehetőséget kapjanak más munkahelyeken történő elhelyezkedésre – jelentette ki pénteken a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Biztosítani kell a nyíregyházi Electrolux-dolgozók továbbfoglalkoztatását
Biztosítani kell a nyíregyházi Electrolux-dolgozók továbbfoglalkoztatását
Fotó: Nyiregyhaza.hu

Czomba Sándor a gyárban tett pénteki látogatását követően arról beszélt, a svéd óriásvállalat a gyár bezárásáról szóló, szerdai bejelentése sajnálatos, hiszen néhány hónappal ezelőtt még fejlesztésről és újabb beruházásról szóltak a hírek, ez a hír pedig a gyár vezetését és a munkavállalókat egyaránt meglepte.

Az üzem bezárásának okairól szólva azt mondta, a Nyíregyházán gyártott, szabadon álló hűtőszekrényeket elsősorban a skandináv országokban értékesítették, ennek a piaca zuhant most jelentősen. A fejlesztések során az egyik új gyártósoron a beépíthető hűtőszekrények gyártását kezdték volna meg, illetve korszerűbb technológiával gyártották volna az eddigi termékeket – mondta, hangsúlyozva, a meglévő gyártáskapacitást az idei év végig fenntartja az Electrolux, amely eddig az időpontig a munkavállalóit is megtartaná.

Az államtitkár kifejtette, meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy iparpolitikai-foglalkoztatáspolitikai szempontból van-e a kormányzatnak és a cégvezetésnek olyan közös mozgástere, amellyel ezt a döntést befolyásolhatnák vagy megváltoztathatnák. „Amennyiben nincs, akkor mindent meg kell tennünk közösen azért, hogy a gyár dolgozói munkából munkába kerüljenek, vagyis lehetőségük legyen más munkahelyeken történő elhelyezkedésre” – fogalmazott Czomba Sándor.

Az államtitkár emlékeztetett, utóbbira jó az esély, mivel néhány évvel ezelőtt ugyanennek a cégcsoportnak a jászberényi gyárában történt hasonló nagyságú leépítés.

Ott a folyamat végére nagyjából nyolcszáz munkavállalóból körülbelül harmincan maradtak regisztrált álláskeresők, vagyis gyakorlatilag mindenkinek sikerült elhelyezkednie, hosszabb távon itt is ez a cél – jelezte.

Kérdésre válaszolva Czomba Sándor elmondta, a cégvezetés nem lépcsőzetes, fokozatos leépítésben gondolkodik, munkavállalóit év végéig mindenképpen megtartja.

Ezért nagyobb juttatást adnak számukra, mint ami a kollektív szerződésben szerepel, valamint olyan bónuszrendszert működtetnek, amely nagy valószínűséggel elegendő lesz arra, hogy a jelenleg ott dolgozók év végéig maradjanak a cégnél – hangoztatta az államtitkár, megjegyezve, idén január elsejétől a társaság 16 százalékos bérfejlesztést hajtott végre valamennyi dolgozójánál.

Czomba Sándor kitért arra, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében jelenleg 1600 betöltetlen álláshely van a versenyszférában, a 2023-ban bejelentett beruházási igények pedig – elsősorban Nyíregyházán és térségében – mintegy kétezer munkavállaló foglalkoztatásával terveznek.

Ha a végső döntés mégis a gyár bezárása lesz, akkor jó esély lehet arra, hogy a Electroluxból távozó dolgozók – végzettségüktől és szakképzettségüktől függően – viszonylag gyorsan el tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon – tette hozzá az államtitkár.

A svéd tulajdonú háztartásigép-gyártó vállalat szerdán jelentette be, hogy a megváltozott üzleti környezet és alacsony kereslet miatt 2024. januártól nem folytatja tovább a szabadon álló hűtőszekrények gyártását a 2005-ben létrehozott, jelenleg 650 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi gyárában.

Kapcsolódó írásaink