Gazdaság

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

A fémáru számlázása egy szlovák társaságtól indult, majd egy cseh cégen keresztül került papíron az első magyar félhez

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével – közölte a NAV.

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A közleményben kiemelték, hogy a körbeszámlázásban részt vevő társaságok úgy utaztattak és számláztak országhatárokon átívelően több millió forint értékű cinket, hogy az áru a folyamat végén visszakerült az eredeti értékesítőhöz.

Kifejtették: a fémáru számlázása egy szlovák társaságtól indult, majd egy cseh cégen keresztül került papíron az első magyar félhez, ahonnan még további két magyar cég közbeiktatása után jutott el a haszonhúzóként azonosított adózókhoz. Ők végül ugyanannak a szlovák társaságnak számlázták ki a cinket, ahonnan pár nappal korábban a számlázás elindult. A haszonhúzó láncszemet időnként cserélték.

Az áru útja eltért a számlázás útjától, nem került a számlákon szereplő társaságok valós birtokába, mindig külső raktárak bevonásával igyekeztek a termék mozgását igazolni, és ezzel a tényleges gazdasági tevékenység látszatát kelteni – részletezte végül a NAV.
 

Kapcsolódó írásaink