Gazdaság

Hortay Olivér: A szankciós politikának nagy ára van

„Mit tanulhatunk a lengyel szankciós politikából?” – tette fel a kérdést legújabb videójába Hortay Olivér, a Századvég munkatársa, aki be is mutatta, milyen káros következményei lehetnek az elhamarkodott szankcióknak.

Hortay Olivér: A szankciós politikának nagy ára van
Hortay Olivér tanulságos videóban mutatta meg, hová vezet a meggondolatlan szankciós politika
Fotó: MH

A századvég munkatársa Hortay Olivér legújabb videójában annak járt utána, hogy Lengyelország, a gáz és olajembargó leghangosabb támogatója milyen áron is vált le az orosz gázról a háború kezdetén.

Hortay már a videó elején leszögezi, hogy Lengyelország már a háború előtt is igyekezett az Oroszországtól való energiafüggőségét csökkenteni. Ehhez igyekeztek is megteremteni a feltételeket és el is kezdték a cseppgolyós gáz (LNG) szállítására alkalmas vezetékek és tárolók kiépítését.

A háború kitörésekor azonban a Lengyelek elkezdték tárolóikat Orosz gázzal feltölteni, ám addigra már részben készen állt az LNG fogadására majdnem minden infrastruktúra. Emiatt a Lengyelek elsőként váltak le az orosz gázról, amikor nem voltak hajlandóak rubelben fizetni az oroszoknak.

Ezután a Lengyelek hosszú távú szerződést kötöttek Amerikával az LNG szállításra. „A Lengyelek a korábbi orosz függést tehát egy az egyben felcserélték az amerikaival” – emelte ki Hortay.

Ezzel azonban több probléma is akad az elemző szerint, hiszen nemcsak hogy az Amerikai LNG ára többszöröse az orosz gáznak, de a szerződések értelmében a gáz szállítását a fogadó országnak kell megoldani.

Ehhez a Lengyelek kínai és koreai tankerhajókat szeretnének felbérelni, azonban az élesedő verseny miatt a kapacitások végesek. Ráadásul az eluralkodó alapanyagár emelkedés és az ellátási láncok akadozása a jövőbeni hajók építését is megnehezíti, így a beszerzés és a szállítás költségei is emelkedhetnek a jövőbenn – emelte ki az elemző.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink