Gazdaság

Varga Mihály: Át kellett rendezni az erőforrásokat

Nemcsak a korábbi növekedési szint elérése a cél, hanem az eredmények megtartása is fontos

A külső körülmények radikálisan megváltoztak, ezért az erőforrások átrendezésére és a prioritások újragondolására volt szükség; a stabilizáció érdekében a kormány új elemeket indított el a gazdaságpolitikában – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter azt követően, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel gyakornokok fogadására hétfőn Budapesten.

Varga Mihály: Át kellett rendezni az erőforrásokat
Varga Mihály: Át kellett rendezni az erőforrásokat
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A minisztériumi munkáról beszélve felidézte, hogy amikor 2010-ben kormányra kerültek, a „tűzoltással” kellett kezdeniük, a gazdaságpolitikai döntések meghozatalához külső szereplők jóváhagyására volt szükség. Ezt a korszakot sikeresen lezárták, és példa nélküli, hét éven át tartó intenzív növekedési pályára állították az országot – tette hozzá.

A tárcavezető azt mondta, ma viszont más a helyzet, „a válságok korát éljük”, ilyen körülmények között nemcsak a korábbi növekedési szint elérése a cél, hanem az eredmények megtartása is fontos.

A viták Európa központjával, Brüsszellel nemcsak azért fontosak, mert a kormány a magyar érdekek megvédésére esküdött fel, a hazai álláspontra Európának is szüksége van – így fogalmazott Varga Mihály. Hozzátette: a kormány vita tárgyává tesz olyan szempontokat, amelyek különben nem kerülnének napirendre. Magyarország erőt tud meríteni ezekből a vitákból, és Európát is erősebbé teszi, ha nem csak a „szokott gondolatmeneteket futtatja újra” – mutatott rá.

Magyarország érdekszférák ütközőjében helyezkedik el, mindig „a helyben kidolgozott egyéni válaszai és kiállása” mentette meg a külső veszélyektől – húzta alá, utalva arra, hogy ebben áll a közszolgálati munka nehézsége és szépsége. A minisztériumba érkező hallgatók ebben a munkában vehetnek részt – tette hozzá.

A gyakornoki programmal a miniszter elmondása szerint az a céljuk, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a munkájukba intézményesített keretek között, az oktatási intézmény biztosíthatja később a szakemberek utánpótlását.

Deli Gergely, az NKE rektora elmondta, hogy a gyakornoki program februártól indul 19 sikeresen pályázó diákkal, akik a Pénzügyminisztérium szervezeti egységeinél különböző szakterületeken öt hónapot töltenek el, majd 2024-ben újabb hathónapos szakasz következik, heti 40 órával, díjazás mellett.

A programban részt vevőket mentor támogatja, aki végül értékeli munkájukat és szakmai fejlődésüket, aminek függvényében a hallgatóknak lehetőségük van a minisztériumban elhelyezkedni – ismertette.

Kapcsolódó írásaink