Gazdaság

A versenyképesség és a zöldítés a célja a kormány agrárpolitikájának

A kormány folytatja a 2020–2021-ben megkezdett Megújuló vidék – megújuló agrárium elnevezésű agrárpolitikáját

A kormány célja a termelők versenyképességének támogatása az elvárt uniós zöldítési agrárpolitika feltételeivel összhangban – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken a Megújuló vidék – megújuló agrárium 2023–2027 című szakmai konferencián.

A versenyképesség és a zöldítés a célja a kormány agrárpolitikájának
A versenyképesség és a zöldítés a célja a kormány agrárpolitikájának
Fotó: Agrárminisztérium/Vermes Tibor

Elmondta, a kormány továbbra is folytatja a 2020–2021-ben megkezdett Megújuló vidék – megújuló agrárium elnevezésű agrárpolitikáját. „Azaz a közös uniós agrárpolitika nemzeti kiegészítő finanszírozását 2027-ig nyolcvan százalékra emeli” – fogalmazott hozzátéve, hogy ez 5300 milliárd forint forrást jelent az ágazatnak.

Hozzátette, ugyan a közös uniós agrárpolitika költségvetése csökken, Magyarország ugyanakkora nagyságrendű forrásokat tud felhasználni, mint az előző években.

Hangsúlyozta: sikerrel tudott a kormány egyensúlyt teremteni a magyar gazdaságfejlesztési célok és az uniós zöld elvárások között, a közvetlen támogatások mellett 2027-ig 1500 milliárd forint jut vidékfejlesztésen belül beruházásokra, 1000 milliárd zöldítésre, 285 milliárd a klasszikus vidékfejlesztésre, tudásátadásra. Hangsúlyozta, utóbbi a magyar agrárvállalkozásokban lezajló generációváltás miatt fontos. A kormány kiemelt célja ugyanis, a fiatalok ösztönzése, hogy megmaradjanak a termelésben, továbbvigyék a családi vállalkozásokat – mondta.

A Megújuló vidék – megújuló agrárium szakmai konferencián a gazdálkodók tájékoztatást kaptak egyebek mellett a területalapú támogatás igényléséhez szükséges feltételrendszerről, a közvetlen támogatási jogcímekről és az Agrár-ökológia Programról.

Kapcsolódó írásaink