Gazdaság

Gümőkórt mutattak ki két somogyi szarvasmarha-állományban

Az állatoknak nem voltak tüneteik, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok két Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Gümőkórt mutattak ki két somogyi szarvasmarha-állományban
Gümőkórt mutattak ki két somogyi szarvasmarha-állományban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A legtöbbször a tüdőt érintő, lassú lefolyású, emberről állatra és állatról emberre is terjedő, bakteriális eredetű betegség kórokozóját az egymástól negyven kilométerre található telepek egy-egy egyedénél mutatták ki.

Az állatoknak nem voltak tüneteik, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt – tették hozzá.

A Nébih jelezte, hogy a területileg illetékes hatóság intézkedett az érintett állatok levágásáról, és forgalmi korlátozást rendelt el a telepeken.

Utóbbi azt jelenti, hogy a két telepről nem szabad kivinni vagy oda bevinni a betegségre fogékony állatokat, és egyebek mellett meg kell akadályozni a fertőzött, fertőzésgyanús egyedek érintkezését a fertőzésre fogékony állatokkal – jegyezték meg az MTI érdeklődésére.

Kérdésre válaszolva kitértek arra is, hogy a két telepen 70 szarvasmarhát tartanak, a fertőzésből eredő esetleges kárt az állam téríti meg.

A Nébih hangsúlyozta: fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett a vágóhidakat felügyelő, az Európai Unióban egységes, hatósági állatorvosi rendszernek köszönhetően.

Magyarország továbbra is őrzi a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink