Gazdaság

Biztatóak a magyar kilátások a gazdasági növekedés kapcsán

Manapság a munkaerő hiánya és nem a dologtalanság jelenti idehaza a fő problémát, és ez a tény igen fontos a gazdaság válságállósága szempontjából. A csúcsokat döntő foglalkoztatás lehet a további növekedés kulcsa.

Biztatóak a magyar kilátások a gazdasági növekedés kapcsán
A munkanélküliek száma 2022 novemberében 187 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt
Fotó: MH

Válsággal fenyegető időszakban a közvéleményt rendre három dolog érdekli a leginkább – egyrészt, hogy ezután is lesz-e munkája az embereknek, másrészt, hogy mire elég a fizetés, és végül, fel kell-e készülni a honi gazdaság hanyatlására – írja csütörtöki cikkében a Magyar Nemzet. Mint olvasható, az első felvetés kapcsán nem hagynak kétséget a közelmúlt adatai. A legfrissebb, tavaly novemberi statisztika szerint immár hatodik hónapja több mint 4,7 millióan dolgoznak, miközben soha nem volt még ennyire kevés az álláskereső idehaza.

A lap megjegyzi, 2022-ben a minimálbér 19,5, a garantált bérminimum pedig 18,7 százalékkal emelkedett, és a bővülés idén sem állt meg, hiszen előbbi fizetési forma újabb tizenhat, utóbbi pedig tizennégy százalékkal ugrott meg. Az infláció tavaly 14,5 százalékos volt, idén pedig a számítások szerint tizenötöt érhet el. A kabinet célja ugyanakkor az, hogy a pénzromlás üteme az év végére egyszámjegyűre mérséklődjék.

Lényeges, hogy ha minden a várakozások szerint alakul, akkor ezügyben már igen közel vagyunk a csúcshoz. Az előrejelzések ugyanis azt mutatják, hogy ennek értéke ebben a hónapban, vagyis januárban tetőzik, februártól pedig fordulat jön, és jó esély mutatkozik rá, hogy a szint az év végére tíz százalék alá csökkenjen.

A gazdasági növekedés kapcsán is biztatóak a magyar kilátások. A kormány nemcsak arra törekszik, hogy hazánk elkerülje a recessziót, a visszaesést, de azt is célul tűzte ki, hogy a gazdaság nagyobb arányban növekedjen, mint az uniós. S ez nem is tűnik lehetetlennek. Olyannyira nem, hogy a becslések szerint tavaly 4,5 százalék körül lehetett a GDP bővülése, ami hozzávetőleg két százalékponttal haladja meg az eurozóna átlagát.

Kapcsolódó írásaink

Állja a sarat a gazdaság

ĀAz elhibázott brüsszeli szankciók és a háború okozta európai válság ellenére alacsony a munkanélküliség