Gazdaság

Zajlik a vagyon-visszaszármaztatás Szerbiában

Szerbia januárban államkötvényt bocsátott ki a korábban elkobzott vagyon kártérítési kötelezettségének rendezésére. A Pénzügyminisztérium előleget fizet a kárpótlásban részesülőknek.

Zajlik a vagyon-visszaszármaztatás Szerbiában
Legelő és tradicionális ól valahol Szerbiában (képünk illusztráció)
Fotó: Science Photo Library via AFP/Igor Stevanovic

Jelentősen eladósodott Szerbia azért, hogy kifizethesse a II. világháború nyomán elkobzott vagyonok utáni kártérítéseket – írta meg szerdán a Szabad Magyar Szó. A teljes összeg, amelyet állami kötvényeken keresztül adnak a károsultaknak, több mint 40,1 millió eurót tesz ki.

A belgrádi Pénzügyminisztérium 2023. március 31-én a 2021. július 1-jétől 2022. június 30-ig jogerőssé vált határozatok után a megállapított kártalanítási összeg tíz százalékának megfelelő előleget fizet a kárpótlásban részesülőknek. Ez az összeg nem haladhatja meg a tízezer eurót.

A Vajdaság területén Topolyán adták vissza a legtöbb termőföldet. A köztársasági vagyon-visszaszármaztatási ügynökség tavaly augusztusi adatai szerint Szerbiában eddig 68 108 hektár termőföldet, valamint 5854 hektár erdőt juttattak vissza az eredeti tulajdonosoknak, illetve leszármazottainak.

Kapcsolódó írásaink

„Jó érzés, hogy ezt megéltem”

ĀSok küzdelemben vettem részt, de szüntelen kárpótlás volt megízlelni a győzelmek ízét,ám a Földön semmi sem tart örökké – mondta Tarlós István volt főpolgármester, aki szerint „kozmás mellékíze lenne”, ha állandóan Karácsonyt bírálná