Gazdaság

800 millió forintos öntözésfejlesztési-oktatási beruházást adott át Szarvason a MATE

A fejlesztések nélkülözhetetlenek a kormány öntözésfejlesztési céljainak eléréséhez

Az Agrárminisztérium 800 millió forintos támogatásával valósult meg az a beruházás, amely demonstrációs és képzési lehetőségeket biztosít az öntözéstechnikák és a precíziós öntözésre alkalmas berendezések megismeréséhez, valamint a kapcsolódó képzések meghirdetéséhez mind a gazdatársadalom, mind pedig az egyetemi hallgatók szármára – számol be az agroinform.hu.

800 millió forintos öntözésfejlesztési-oktatási beruházást adott át Szarvason a MATE
A beruházással demonstrációs és képzési lehetőségeket biztosítanak az öntözéstechnikák és a precíziós öntözésre alkalmas berendezések megismeréséhez
Fotó: MATE

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora elmondta, amikor a klímaváltozás hatásai egyre inkább kihatnak a mezőgazdasági termelésre, akkor nagy szükség van egy olyan gyakorlati képzőhelyre, amely megismerteti a gazdákat a legmodernebb eszközökkel és öntözési, vízmegtartási technológiákkal.

Emellett a beruházás azt is jelenti, hogy Szarvason megmarad és stabilizálódik az oktatás, a felnőttképzés, a szaktanácsadás – hangsúlyozta. Reményét fejezte ki egyúttal, hogy Békés vármegye így az öntözésfejlesztés hátterének egy megerősített bázisa lehet.

Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a beruházás révén olyan tudásbázis áll majd rendelkezésre, amellyel a gazdák megszerezhetik a legújabb ismereteket; és hogy Szarvason nemhogy megmarad a felsőfokú képzés, hanem országosan is ritkaságszámba menő kurzusokat hoznak ide.

Molnár Etele alpolgármester is azt hangsúlyozta, hogy az öt telephelyet érintő fejlesztés megtartja a kutatókat, oktatókat, hallgatókat a városban, és a gazdákat is segíti.

A MATE két év alatt három projektet valósított meg. Prioritási lista alapján előkészítették a harmadlagos öntözőművek felmérését, lefolytatták a műszaki állapotfelmérést, és az eredményeket beépítették egy informatikai rendszerbe. Valamint elkészült a szarvasi bemutatóközpont, ahol gyakorlati és elméleti öntözési programokat, gyakorlati bemutatókat valósítanak meg; itt zajlik továbbá a január végén induló első növényvédelmi drónpilótaképzés.

Rekonstruáltak egy kéthektáros árasztásos öntözési mintaterületet, ahol egyfajta bemutató gazdaságot alakítottak ki precíziós öntözésre alkalmas konzolos öntözőrendszerrel és nagy teljesítményű elektromos öntözőszivattyúkkal.

A fejlesztés harmadik részeként meliorációs (azaz talajjavító) tervcsomagokat, vízjogi létesítési és üzemeltetési engedélyeket kutattak és dolgoztak fel, országos alapszintű meliorációs katasztert alakítottak ki, továbbá kidolgozták a terepi szintű műszaki állapotfelmérés módszertanát.

A beruházássorozat az egyetem Környezettudományi Intézetének szakmérnökképzését is segíti gyakorlati képzőhelyként; a gazdák képzését pedig együttműködésben végzik majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és az Agrárminisztériummal.

Mindezen fejlesztések nélkülözhetetlenek a kormány öntözésfejlesztési céljainak eléréséhez, amellyel az öntözött területek aránya növelhető, a képzésekkel az öntözési hajlandóság előmozdítható, illetve az adatbázisok kiépítése megteremti a technológiai fejlesztés további lehetőségeit.

Kapcsolódó írásaink