Gazdaság

Lakáspiaci körkép Csíkszeredáról

Többen keresnek albérletet, mint ahány kiadó lakás van Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. Többek között ez magyarázza a viszonylag magas lakásbérleti árakat. A területen a jövőben sem várható jelentősebb elmozdulás.

Lakáspiaci körkép Csíkszeredáról
A kisebb garzonok a legnépszerűbbek - de ezekből sajnos kevés van (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Bérlemény- és ingatlanpiaci körképet készített a Székelyhon. Mint a cikkből egyebek mellett kiderül, mindig benne van az a mentalitás az emberekben, hogy az adózás elkerülése okán inkább nem hivatalosan adják ki lakásukat, és a közösségi oldalakon hirdetik meg azokat.

Az orgánum szerint Csíkszeredán egyre nehezebben lehet kiadó lakásra lelni. Az ingatlanpiacon érezhető némi megtorpanás, főként azért, mert a villamosenergia- és a földgázárak növekedtek, ez pedig elbizonytalanította a vásárlókat. Például egy három méter belmagasságú házat nehezebb kifűteni, így megfontolandó egy ilyen otthon megvásárlása.

A csíkszeredai és a székelyudvarhelyi helyzet egyébként nagyjából egyforma, sőt az árak is hasonlóan alakulnak e településeken. Jellemző, hogy ha egy nagyobb ház megürül, akkor azt inkább dobra verik a tulajdonosai, mint hogy kiadnák azt. A bérleti árak terén amúgy nem vár változást a lap. A garzonokat jelenleg százötven euróért (hétszáz lejért), a kétszobásokat kétszáz-kétszázötven míg a háromszobásokat háromszáz-háromszázötven euró közötti áron kínálják általában. Magasabb, havi négyszáz-hatszáz eurós albérletet könnyebb találni, viszont érthető módon kevesebben engedhetik meg ezt maguknak.

Kapcsolódó írásaink