Gazdaság

Járvány előtti szint alatt az albérletárak

Tavaly januárban mélyponton voltak az átlagos bérleti díjak, majd kisebb-nagyobb ütemben, hónapról hónapra nőttek. A fővárosban visszafogottabb volt a lakbéremelkedés

Tavaly több mint százezer lakást és házat kínáltak kiadásra, ami megfelel a 2020-as szintnek. Folytatódott a drágulás az albérletpiacon: 2021 decemberében országosan 0,6 százalékkal, Budapesten pedig 0,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak novemberhez képest.

Járvány előtti szint alatt az albérletárak
Budapesten átlagosan havonta százötvenezer forintot kell fizetni
Fotó: MH

Drágulással fejezte be a múlt évet az országos albérletpiac. Tavaly januárban mélyponton voltak az átlagos bérleti díjak, majd kisebb-nagyobb ütemben hónapról hónapra nőttek. Decemberben az országos árak novemberhez képest 0,6 százalékkal, Budapesten 0,4 százalékkal emelkedtek. Éves összevetésben két számjegyű volt a drágulás, az országos átlagos bérleti díjak 13,1, a fővárosban pedig 12,7 százalékkal emelkedtek – írta az Ingatlan.com tegnapi sajtóközleményében.

Budapesten több lakást kínáltak kiadásra 2021-ben, mint 2020-ban, a többi nagyvárosban viszont kevesebbet. Ez is a magyarázata annak, hogy a fővárosban valamivel visszafogottabb volt a bérleti díjak növekedése – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Összességében az országos kínálat lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. Tavaly is több mint százezer lakást és házat hirdettek meg kiadásra. Kiemelte: a lakbérindex hosszabb távú alakulását nézve látható, hogy a bérleti díjak 2015-höz képest 2021 decemberében 43,6 százalékkal voltak magasabbak, de a 2020 januári rekord ezzel nem dőlt meg. „A legtöbb helyen a lakbérek egyelőre még elmaradnak a járvány előtti szinttől, de a következő hetekben-hónapokban valószínűleg ez változni fog” – fogalmazott a szakértő.

Mint kiderült: a tavalyi albérletpiaci változások mellett az Ingatlan.com elemzése bemutatja az aktuális, idén januári bérleti díjakat is. Budapesten 150 ezer forint az átlagos összeg havonta, ez több mint 11 százalékos emelkedésnek felel meg a tavaly januári szinthez képest. A legdrágább még mindig az ötödik kerület, ahol idén januárban már 245 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, több mint ötven százalékkal magasabb áron, mint egy évvel korábban – írták a közleményben. A majdnem negyedmillió forintos átlagos havi bérleti díj történelmi rekordnak számít a Belvárosban. A budai I., II. és XII. kerület következik a sorban 185–199 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, ami 10–25 százalékos növekedésnek felel meg. Idén januárban is Soroksár a legolcsóbb városrész, ám a 110 ezer forintos bérleti díj 29 százalékos drágulást takar – magyarázták.

Elmondásuk szerint a megyeszékhelyek piacán Székesfehérváron kínálják a legdrágábban a kiadó lakásokat a tulajdonosok, havonta átlagosan 140 ezer forintért, ami 17 százalékos éves emelkedést jelent. Veszprém 130 ezer forintos átlaggal a második, Debrecen 120 ezerrel a harmadik, előbbi városban 8 százalékos, utóbbiban 20 százalékos volt az éves drágulás. Kifejtették: a januári adatok szerint százezer forint alatt voltak a bérleti díjak Szolnokon, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Békéscsabán, Nyíregyházán és Szekszárdon.

Kapcsolódó írásaink