Gazdaság

Kész tovább emelni az alapkamatot az EKB

Az Európai Központi Banknak készen kell állnia arra, hogy, akár a várakozásoknál nagyobb mértékben is tovább emelje az irányadó kamatot – hangoztatta a Frankfurter Allgemeine Zeitung lapban szombaton megjelent interjúban Isabel Schnabel. A szervezet döntéshozója azt mondta, az infláció csökkentéséhez erre a lépésre van szükség.

Kész tovább emelni az alapkamatot az EKB
Isabel Schnabel: Az EKB a középtávú inflációs várakozásokra fog összpontosítani
Fotó: AFP/Daniel Roland

Az Európai Központi Bank (EKB) a múlt héten sorban a negyedik alkalommal emelte meg a kamatlábakat, és a döntés indoklásában további bővítésekre tett utalást. A piacok ennek alapján az EKB által a bankbetétekre fizetett, jelenleg 2,0 százalékos kamatlábat jövőre 3,4 százalékon árazták be, szemben a múlt heti döntés előtti 2,75 százalékkal.

Hogy kell-e ennél magasabbra mennünk, az a jövőbeli inflációs kilátásoktól függ – egyebek mellett erről is beszélt a bejelentések kapcsán Isabel Schnabel. A szervezet döntéshozója a Frankfurter Allgemeine Zeitung lapban szombaton megjelent interjúban egyebek mellett azt mondta, az EKB a középtávú inflációs várakozásokra fog összpontosítani, nem pedig az aktuális értékekre, és jelenleg kevés kockázatot lát a hitelfelvételi költségek túlzott emelésére, mivel a reálkamatok még mindig nagyon csekélyek.

Három olasz miniszter is bírálattal illette legutóbbi döntésünket, amely miatt az adóssággal terhelt Olaszország hitelfelvételi költségei jócskán megugrottak – emlékeztetett az interjúban Schnabel. Ugyanakkor rögvest azt mondta, az EKB-nak állnia kell az ilyen jellegű nyomást. Hozzátette, egyre nagyobb ellenállásra számítanak, de ezt el kell tudniuk viselni, mert pontosan ezért függetlenek a központi bankok.

Kapcsolódó írásaink