Gazdaság

Súlyos milliókra bírságolta az Eximbankot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalatirányítási, adatszolgáltatási, szabályozási és tőkemegfelelési hiányosságok miatt 16,3 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Export-Import Bank Zrt.-re (Eximbank) – közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

Súlyos milliókra bírságolta az Eximbankot az MNB
Magyar Export-Import Bank Zrt.
Fotó: MH

A bírság megállapításánál a jegybank súlyosbító körülményként értékelte, hogy számos hiányosság jelentős kockázatot okozott, az egyik pedig már régóta fennállt. Hozzátették ugyanakkor, hogy a jogszabálysértéseknek nem volt hatásuk a pénzügyi piacok szereplőire és az ügyfeleikre, a hiányosságokat pedig részben már az ellenőrzési eljárás során kiküszöbölték. A többi hiba kijavítását a hitelintézet határidőre vállalta, működését a jegybanki vizsgálat során feltárt problémák nem veszélyeztetik – tették hozzá.

Az MNB pénteken közzétett határozata március 31-ig kötelezi a hiányosságok megszüntetésére az Eximbankot. Az intézkedések végrehajtásáról készített belső ellenőri jelentést május 15-ig kell elküldeniük a jegybanknak – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink