Gazdaság

Az Európai Bizottság elfogadta a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Pluszt

A forrás 30 százalékát a magyar kormány biztosítja

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz elfogadása a magyar halgazdálkodás támogatásának és fejlesztésének alapját jelenti a következő években, hiszen összesen 53,9 millió eurónyi, azaz 20 milliárd forintnyi forrást biztosít az ágazat számára 2027-ig – jelentette be Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint.

Az Európai Bizottság elfogadta a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Pluszt
A MAHOP Plusz kiemelt célja a haltermelés és halfeldolgozás versenyképességének, valamint fenntarthatóságának innováció és digitalizáció révén történő növelése a környezetterhelés csökkentése mellett
Fotó: MH

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a forrás 30 százalékát a magyar kormány biztosítja, Brüsszelből pedig 37,7 millió euró érkezik - írták. Hozzátette: az Európai Bizottság a program kidolgozása során kiemelten fontosnak tekintette a fenntarthatóságot és a klímavédelmet, míg Magyarország a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozását is lényegesnek tartotta.

A kormány tehát a környezeti és versenyképességi szempontok egyensúlyára törekedett és végül a Magyarországnak járó halgazdálkodási támogatásról kedvező megállapodás született – áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint Nagy István kitért arra is, hogy a MAHOP Plusz kiemelt célja a haltermelés és halfeldolgozás versenyképességének, valamint fenntarthatóságának innováció és digitalizáció révén történő növelése a környezetterhelés csökkentése mellett.

Az Európai Bizottság elvárásaival összhangban kiemelt szempont a klíma- és környezetbarát halgazdálkodási módszerek támogatása, a körforgásos gazdálkodás elvén alapuló módszerek részarányának növelése a termelési rendszereken belül, továbbá a vízi és vizes élőhelyek biodiverzitásának fenntartása, fejlesztése és a halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása is.

A miniszter hangsúlyozta, a MAHOP Plusz elfogadásának köszönhetően biztosított a támogatás a magyar halgazdálkodók részére a 2023 és 2027 közötti időszakban, és folytatódhat a magyar halgazdálkodási ágazat fejlesztése – írta az AM.

Kapcsolódó írásaink