Gazdaság

Megszületett a megállapodás az ENSZ biodiverzitás-csúcstalálkozóján

Megszületett a megállapodás az ENSZ biodiverzitás-csúcstalálkozóján – közölte az Agrárminisztérium portálunkkal hétfőn.

Megszületett a megállapodás az ENSZ biodiverzitás-csúcstalálkozóján
AZ ENSZ logója
Fotó: MH

Az ENSZ biológiai sokféleség konferenciája történelmi célt tűzött ki a természettel való kapcsolatunk helyreállításáért. A négy éve tartó tárgyalások csúcspontjaként hétfőn hajnalban a világ országai elfogadták a kunming-montréali globális biodiverzitás-megőrzési keretstratégiát. Ez a világstratégia az emberiséget fenyegető ökológiai válság kezelésére jelöli ki a következő évtized cselekvési irányait – áll a minisztérium közleményben.

A montréali biodiverzitás-csúcs hajnalig tartó plenáris ülésén hat határozatból álló, kompromisszumos csomagot fogadtak el. Ennek legfontosabb eleme a kunming-montr.ali globális biodiverzitás-megőrzési keretstratégia (GBF). Emellett döntés született a vele szorosan összefüggő kérdésekről, vagyis a keretstratégia megvalósításához szükséges források mozgósításáról, a globális tervek végrehajtásának nyomon követéséről, valamint a genetikai erőforrásokból származó digitális szekvencia információkhoz való hozzáférésről és a felhasználásukból származó hasznok igazságos megosztásának kérdéséről – tájékoztatott a szaktárca.

A célok között szerepel a világ szárazföldi, édesvízi, tengeri és tengerparti területei 30 százalékának védelem alá helyezése 2030-ig, valamint az évtized végéig évente legalább 200 milliárd dollárnyi, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos hazai és nemzetközi finanszírozás mozgósítása köz- és magánforrásból. Emellett a világ országai vállalják, hogy a természetre károsnak ítélt támogatásokat 2030-ig legalább 500 milliárd dollárral csökkentik vagy átalakítják. A gazdaságilag fejlett országok pedig vállalják, hogy 2025-ig évente legalább 20 milliárd dollárral, 2030-ig pedig évente legalább 30 milliárd dollárral támogatják a fejlődő országokat a biodiverzitás keretstratégia-céljainak megvalósításában – ismertette az Agrárminisztérium közleménye.

Kapcsolódó írásaink