Gazdaság

Győri Enikő: Tegyünk végre Európa versenyképességéért!

Mozgalmas volt az Európai Parlament mai plenáris ülése

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megvitatta az Egyesült Államok úgynevezett inflációcsökkentési törvényét, amely 2023 januárjáról adókedvezményekben és támogatásokban részesíti az Egyesült Államokban a zöldbefektetéseket, így az elektromos autók és akkumulátorok gyártóit, s azokból kizárja az európai cégeket – áll Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselőjének szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Mindezek mellett az Európai Parlament mai plenáris ülésén a tagállami vétójoggal való visszaélésekkel szembeni védekezésről is tartottak egy vitát, amelyen Gál Kinga szólalt fel.

Győri Enikő: Tegyünk végre Európa versenyképességéért!
Győri Enikő: Mára már egyértelmű, hogy az Egyesült Államok nem fogja megváltoztatni a törvényt
Fotó: MH

Győri Enikő a közleményben hangsúlyozta:

„Szövetségesek vagyunk, ugyanakkor gazdasági versenytársak is. Az unió vezetőinek is fel kellene végre ismerniük: az energiaválság, a szankciók és az amerikai gazdaságpolitika mind a mi versenyképességünket rontja.”

A képviselő rámutatott:

„Mára már egyértelmű, hogy az Egyesült Államok nem fogja megváltoztatni a törvényt. Lehetőségeink korlátozottak, ha nem akarunk kereskedelmi háborút. Importvám bevezetése nem lenne összhangban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival. A WTO-nál pereskedni időigényes, mire jogorvoslatot nyernénk, a vállalatok már rég áttelepültek az Egyesült Államokba. A tagállami támogatások pedig egyenlőtlen helyzetet teremtenének az EU-ban a gazdagabb és a szegényebb országok között.”

A képviselő mindezek helyett azt javasolta, segítsük végre az európai vállalatokat.

„Hozzuk tető alá a függőben lévő szabadkereskedelmi egyezményeket, és gondoljuk újra az EU állami támogatási rendszerét. A nehézkes és lassú szabályok helyett beruházásbarát környezetre van szükség. Meg kell szabadulnunk továbbá a saját bürokrácianövelő, a kis- és középvállalkozásokat ellehetetlenítő jogszabályainktól.”

Végezetül azt kérte, a bizottság ne eladósítás árán akarjon létrehozni egy alapot az ipar megújítására – áll a közleményben.

A tagállami vétójog is téma volt az Európai Parlament mai ülésén

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a tagállami vétójoggal való visszaélésekkel szembeni védekezésről tartottak vitát.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita során hangsúlyozta, már a vita címe is elfogultságot tükröz.

Amit a balliberális mainstream félrevezetően vétónak nevez, az nem más, mint az Alapszerződésekben rögzített egyhangú döntéshozatal, ami a jóhiszemű együttműködés alapja. Ellehetetleníti a másképp gondolkodás és az egyet nem értés lehetőségét és aláássa az európai egységet is, ha a szerződéseket ilyen mértékben nem tisztelik.

„Az európai integrációt a tagállamok hozták létre, ők a szerződések urai. Az Unió alapítói nem véletlenül követelték meg, hogy a tagállamok megőrizzék a jogukat arra, hogy a számukra fontos területeken kizárólag az ő egyetértésükkel lehessen felettük dönteni.” - mondta Gál Kinga.

„Az egyhangú döntéshozatal eltörlése a tagállamok szuverenitását szüntetné meg, a brüsszeli centralizáció kiteljesedését eredményezné. Az Unió nem válhat a föderalista érdekeket kiszolgáló Európai Egyesült Államokká” - hangsúlyozta a képviselő.

Gál Kinga szerint elfogadhatatlan a vétókérdéssel kapcsolatosan felállított kettős mérce az Európai Unióban.

„Súlyosan hipokrita magatartás, hogy miközben Magyarországot az európai egység szétverésével és vétózással vádolják igaztalanul, amikor bátran kiáll álláspontja és értékei mellett, addig régi tagállamok következmények nélkül megtehetik ezt sokkal súlyosabb ügyekben. Ezeket az eseteket azonban csak az „egyetértés hiányának” lehet nevezni, sosem vétónak” - mutatott rá a képviselő.

Kapcsolódó írásaink