Gazdaság

Videoton: a megbízható európai partner

Nyereséggel jött ki a válságból a cégcsoport – derült ki az év végi értékelőn

„Válságban születtünk, és válságokon keresztül növekedtünk” – summázta a Videoton Holding Zrt. több mint harmincéves történetét Sinkó Ottó vezérigazgató a karácsonyi évértékelő ünnepségen. Való igaz, a Videotonnak az elmúlt évtizedekben többször kellett külső nehézségekkel szembenéznie, és jól vette az akadályokat. A számok szerint a gazdasági környezet idei változása sem akadályozta meg a növekedésben.

Videoton: a megbízható európai partner
Az évzáró ünnepségen díjazták a legjobban teljesítő vállalatokat
Fotó: MH/Purger Tamás

„Ez a sokadik eset, hogy válsággal kell szembenéznünk” – fogalmazott Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója a karácsonyi évértékelő ünnepségen. A sikeresen leküzdött megpróbáltatások közül az IT-szektor 2000–2004 közötti válságát, valamint a 2008–11 közötti recessziót említette, hozzátéve, hogy az idei évet, amely nyivánvalóan egy újabb, várhatóan elhúzódó válság kezdete, ismét sikeresen vette a vállalatcsoport. A jövőt illetően így fogalmazott: „Ki tudom jelenteni, hogy ez a cég fel van készülve arra, hogy a mostani akadállyal is meg tudjon küzdeni.”

Videoton: a megbízható európai partner
Videoton: a megbízható európai partner
Fotó: MH/Purger Tamás

Új út: a deglobalizáció

De mi a Videoton-siker titka? Sinkó Ottó összefoglalója szerint a globális ellátási láncok fenntartása egyre nagyobb kockázattal jár a vállalatok számára, ezért elkezdtek új megoldásokat keresni. Az Egyesület Államok és Kína rivalizálása, a Tajvan körül kialakult feszültség egyre inkább arra sarkallja a cégeket, hogy rövidebb ellátási útvonalakat építsenek ki, ennek egyik példája az alkatrészellátás decentralizálása.

„Az európai gyártás felértékelődött, és ez számunkra még azzal együtt is növeli a piacszerzési lehetőségeket, hogy a Kínán kívüli távol-keleti országok, mint Vietnam, Indonézia vagy éppen Észak-Afrika a kisebb mértékű energiaár-emelkedés miatt erős konkurenciát jelentenek” – fogalmazott a vezérigazgató.

Konrétumokat említve így fogalmazott:

„A piaci turbulencia erősödött, de az elektronika és a gyártás nagyobb hangsúlyt kap az Európai Unión belül. Ez pedig történetesen a Videoton fő profilja. Az átalakuló piacokon erősődő pozícióban van, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a költségek és a kockázatok jelentősen növekedtek.”

Több az európai együttműködés

„A következő korszak nagy kérdése nem az, hogy mi lesz, hanem hogy mi dönti el, hogy mi lesz?” – fogalmazott Lakatos Péter vezérigazgató ugyancsak a megoldandó válsághelyzettel kapcsolatban, hozzátéve, a Videoton esetében a kiindulóhelyzet az, hogy a tőkeelátottsága jobb, mint egy átlag magyar vállalaté, ami megnyugtatóvá teszi a vállalat piaci helyzetét.

Lakatos Péter is kiemelte, hogy a távol-keleti gyártással kapcsolatos szemlélet megváltozása kedvez a Videotonnak. A nemzetközi vállalatokat nyugtalanítják a Kínában zajló változások, ahogyan Tajvan helyzete is, ezért az ottani partnerekkel csak akkor működnek együtt szívesen, ha európai kapacitásokat is fel tudnak mutatni. A cél a függetlenedés Kínától. Ebben a helyzetben a Videoton erős, tapasztalt partnernek számít, és már köttettek is ezt bizonyító megállapodások.

„Kezdik a vevők és a világ elfogadni és kihasználni, hogy a Videoton vertikálisan integrált” – magyarázta a vállalatvezető azt, hogy miért sikeres a holding cégeinek együttműködése.

Az elmúlt két-három év termékfejlesztéseivel kapcsolatban Lakatos Péter megemlítette, hogy a Videoton elkezdett autótöltő-nagyhatalom lenni: a harminc európai cég közül öt itt gyártat. Hozzátette: a Videoton növekedésének egyik záloga, hogy a nagy multik mellett európai innovatív közepes cégekkel működik együtt.

A csapatmunka a cég erőssége

Azt, hogy az elmúlt harmincegy év többször tette próbára a Videotont, Széles Gábor elnök-vezérigazgató is fontosnak tartotta hangsúlyozni. Úgy fogalmazott:

„Több generációváltást is átélt a vállalatcsoport, de ezek a váltások nem gyengítették, hanem erősítették a közösséget. A csapatmunka erőssége a Videotonnak” – mondta.

A közelmúlt sikerei közül említette a vállalatcsoport bulgáriai tagjánál, a VEAS Bulgária Kft.-nél történt beruházást, amelyről már az év végére bebizonyosodott, hogy jó döntés volt, hiszen a csoport egyik legjobban teljesítő tagjáról van szó. Ugyancsak jó döntésnek bizonyult, hogy idén – engedve a piaci követelményeknek – a cég jelentősen megemelte a raktárkészletét. Szeptemberre nyilvánvalóvá vált, hogy a kockázatosnak tűnő döntés növekedési pályára helyezte a holdingot.

Az elnök-vezérigazgató prezentációjában bemutatta, a csoport növekedéssel zárta a megpróbáltatásokkal teli 2022-es évet. A siker titkáról így beszélt:

„A Videoton erőssége a megbízhetósága, a technológiája és a gyártási tapasztalata és tudása, amelyet Európa-szerte elismernek. Nem véletlen, hogy az elmúlt években számos nagyvállalat, amely közelebb akarta hozni a beszállítói hálózatát, a Videotont választotta partnerül. Ez a vállalatcsoport egyre bonyolultabb, összetetebb feladatokat képes nagyon magas minőségben megoldani.

Kapcsolódó írásaink