Gazdaság

Az állatjólét népszerűsítését támogatja az Európai Unió

A kérődző ágazat állatjólétének népszerűsítésére egymillió euró támogatást nyert el az Európai Unió pályázatán a magyar Juh Terméktanács két spanyol szervezettel összefogva. Magyarországon ma hétszázezer anyaállat lehet, míg korábban 1,2 millió felett járt az állományuk.

Az állatjólét népszerűsítését támogatja az Európai Unió
Juhok a szabadban (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Egy hároméves program során hazánk hetvenötezer eurót fordíthat az állatjóléti intézkedésekre és a fenntartható gazdálkodás népszerűsítésére – jelentette be pénteken egy budapesti sajtótájékoztatón Jávor András professzor. A Juh Terméktanács (JT) elnöke annak kapcsán szólalt meg, hogy a JT és két spanyol szervezet alkotta konzorcium egymillió euró támogatást nyert az Európai Unió pályázatán.

Jávor András utalt rá, Magyarország uniós csatlakozása után még nőtt az állomány, és 1,2 millió fölé emelkedett az anyajuhok száma, de azóta a létszám hétszázezerre zsugorodott, exportra pedig évi mintegy félmillió állatot szállítanak a tenyésztők. A szakember „végtelenül rossznak” nevezte az évek óta nem változó, anyajuhonkénti 0,7-es hozamot. Ennek okát egyebek mellett abban látja hogy zsugorodott a legelők nagysága, a nyolc-tíz órát szabadban lévő állatok nem jutnak mindig megfelelő mennyiségű takarmányhoz, az istállók elavultak, kevés a precíziós rendszer, és a munkaerő minősége is hagy kívánnivalót maga után.

Ugyanakkor – fogalmazott az elnök – a gazdák abban érdekeltek, hogy komfortosabb feltételeket teremtsenek a juhoknak. A terméktanács elnöke szerint a hazai gazdálkodás képes az anyajuhonkénti 1,3-1,6 értékesített bárány „előállítására” is.

Kukovics Sándor, a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a kiskérődző állatok többségét kiváló körülmények között tartják, de az ágazatot a szétszórtság, az elaprózottság jellemzi. Példaként említette, hogy jelenleg tizenötezer üzemben valamivel több mint 993 ezer juhot tartanak az országban, és ezekből csak 5,4 százalék azoknak az üzemeknek az aránya, amelyekben háromszáznál több egyed van egyszerre.

Az uniós és hazai állatjóléti támogatásról szólva kiemelte, e forrás most nagyállategységenként meghaladja a kétszáznyolc eurót, ami egy egyed esetében 32,21 eurót, több mint tizenháromezer forintot jelent. Ez versenyben van a direkt támogatási rendszerrel – tette hozzá.

Soós Mihály, az InnoFood Marketing Kft. ügyvezetője az eseményen jelezte, egy EU-felmérés szerint a megkérdezettek kilencvenkilenc százaléka azt mondta, fontos megvédeni a haszonállatok jólétét. Hozzátette, a véleményt formáló polgárok ötvenkilenc százaléka pedig kész többet fizetni az ilyen körülmények között nevelt jószágok húsáért.

Kapcsolódó írásaink