Gazdaság

Fitch: Negatív a közép- és kelet-európai térség kilátása

Fitch: negatív a közép- és kelet-európai térség kilátása

Várhatóan romlanak jövőre a közép- és kelet-európai államadósok hitelkondíciói, elsősorban az ukrajnai háború átgyűrűző gazdasági, főleg energiapiaci hatásai és a valószínűleg meredeken lassuló növekedés miatt, ezért a régió egészének általános besorolási kilátása negatív – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott térségi szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.

Fitch: Negatív a közép- és kelet-európai térség kilátása
A Fitch Ratings szerint Magyarország BBB szintű, befektetési ajánlású
Fotó: AFP/Anadolu/Cem Ozdel

A Fitch hangsúlyozza a tanulmányban, hogy jelenleg hat közép- és kelet-európai feltörekvő gazdaság szuverén besorolását tartja nyilván leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással, a pozitív kilátással ellátott térségi államadósok száma kettő.

Az országcsoport két további gazdasága – Ukrajna és Fehéroroszország – olyan alacsony besorolással szerepel a Fitch Ratings listáján, hogy ezekre a cég nem tart nyilván külön osztályzati kilátást.
A hitelminősítő Ukrajnát CC, Fehéroroszországot korlátozott kiterjedésű államcsődre utaló RD (Restricted Default) besorolással tartja nyilván.

A negatív kilátások a térségi gazdaságok közül Csehországra, Észtországra, Macedóniára, Romániára, Szlovákiára és Törökországra érvényesek.

A Fitch Ratings a magyar szuverén besorolások felülvizsgálatára kitűzött két idei időpontban, január 28-án és július 22-én egyaránt változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek BBB szintű, befektetési ajánlású osztályzatát.
Csütörtöki tanulmányában a cég ugyanakkor kiemelte, hogy az európai feltörekvő gazdaság államadós-osztályzataira érvényes kilátások megoszlása összességében most rosszabb az egy évvel ezelőtti állapotnál, mivel 2021 végén négy negatív és három pozitív kilátás volt érvényben a térségen belül.

Az ukrajnai háborúból eredő negatív növekedési hatások elsősorban az inflációt tápláló magas energiaárak és az emiatt szükségessé vált feszes monetáris politika révén érvényesülnek, mivel ezek a tényezők visszafogják a magánszektor kiadásait és a beruházásokat – áll a Fitch helyzetértékelésében.
A hitelminősítő szerint az e tényezőkből eredő nyomás a közép- és kelet-európai feltörekvő piacok kulcsfontosságú kereskedelmi partnergazdaságainak növekedésére is hat: a Fitch előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az euróövezet hazai össztermékének (GDP) értéke 2023 egészében átlagosan 0,1 százalékkal csökken.

Ebben a környezetben a cég azzal számol, hogy az általa államadós-besorolással ellátott 13 közép- és kelet-európai feltörekvő gazdaság jövő évi növekedésének mediánüteme mindössze 1,1 százalék lesz. Az ukrajnai háború átgyűrűző gazdasági hatásai más nagy londoni házak előrejelzései szerint is negatív hatást gyakorolnak jövőre az európai feltörekvő térség és az euróövezet növekedési teljesítményére.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő éves előrejelzésében közölte: az idén 3 százalékos, jövőre 1,7 százalékra lassuló GDP-növekedéssel számol reálértéken a világgazdaság egészében.
A Moody's kiemelte, hogy az ukrajnai háború kezdete előtt, februárban kiadott előző prognózisa Közép- és Kelet-Európában a térségi szintű hazai össztermék átlagosan 4,5 százalékos bővülését valószínűsítette 2023-ra, új előrejelzésében ezt 1,3 százalékra csökkentette.

Nyugat-Európában a hitelminősítő 2023-ban átlagosan 0,4 százalékos egész éves GDP-visszaesést vár a korábbi előrejelzésében szereplő 1,9 százalékos növekedés helyett.

Kapcsolódó írásaink