Gazdaság

A kormány tartja a költségvetési hiánycélt

November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt – jelentette csütörtökön kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

A kormány tartja a költségvetési hiánycélt
A nyugellátásokra 4421 milliárd forintot fordít év végéig a kormány
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

November végéig az államháztartás központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3367,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 290,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 389,7 milliárd forintos hiányt mutattak.

A januári, 5 %-os és a júliusi, 3,9 %-os nyugdíjemelés után novemberben tovább emelkedtek a nyugdíjak és a velük azonos módon emelendő ellátások 4,5%-kal. A kiegészítő emelés minden nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek járt, akire a januári és egyúttal a júliusi emelés is vonatkozott. A kiegészítő emelés beépült az ellátás összegébe, így idén összesen 14 %-os nyugdíjemelés valósult meg. A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés összesen 217 milliárd forintot jelentett az érintetteknek.

A GDP-növekedés mértékére való tekintettel novemberben nyugdíjprémiumot is kaptak az arra jogosultak. A mintegy 2,5 millió főnek a nyugdíjprémium és az egyszeri juttatás összesen 23,5 milliárd forintot jelentett. Mindezekkel együtt nyugellátásokra 4421 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1979,2 milliárd forintot fordított a kormány november végéig.

Kapcsolódó írásaink