Gazdaság

Tankerekből hozott létre „árnyékflottát” Oroszország

Oroszország több mint száz tankerhajót vásárolt, hogy kijátsszák az olajértékesítést érintő szankciókat

A Rystad energetikai tanácsadó információi szerint Oroszország mintegy 103 tankerhajót vásárolt, hogy kijátszhassa azokat a nyugati szankciókat, amelyek az olajkitermeléssel kapcsolatosak.

Tankerekből hozott létre „árnyékflottát” Oroszország
Képünk illusztráció
Fotó: ANP via AFP/Olaf Kraak

A hajózási iparág által csak Oroszország „árnyékflottájaként” emlegetett hajók a jelentések szerint körülbelül 12–15 évesek, Anoop Singh, a Braemar tankerkutatási vezetője pedig elmondta, hogy a hajók vásárlói előttük is ismeretlenek.

Oroszország nem először trükközik a tankerhajókkal.

A G7 épp tegnap fogadta el az olajárplafont, amelynek kapcsán Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy hozzájárul az ukrajnai háború elsődleges bevételi forrásának korlátozásához.

Yellen úgy véli, hogy ezzel a lépéssel a globális energiaellátás stabilitását is megőrzik, valamint megakadályozzák az olajárak kiugrását. Oroszország azonban vélhetően minden lehetséges eszközével igyekszik majd mérsékelni az okozott károkat.

Az oroszok által megkerült szankciókról már korábban is érkeztek hírek, néhány hónappal ezelőtt a Sovcomflot hajózási társaság által alapított külföldi leányvállalatokról és más országok felségjele alatt hajózó tankerekről számoltak be, amelyek az EU kikötőibe szállítottak nyersolajat.

Kapcsolódó írásaink