Gazdaság

Előre lépett a Budapesti Metropolitan Egyetem a felsőoktatási rangsorban

A tavalyi adatokhoz viszonyítva négy helyet előre lépve, idén a 22. helyet érdemelte ki hazánk legismertebb felsőoktatási rangsorában a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU). Az intézmény az oktatói rangsorban tizenkét hellyel feljebb, a 24. helyre került, a Művészeti és Kreatívipari Kar pedig a második helyen szerepel a művészeti képzések rangsorában.

Előre lépett a Budapesti Metropolitan Egyetem a felsőoktatási rangsorban
Több helyet is előre lépett a Budapesti Metropolitan Egyetem a hazai felsőoktatási rangsorban
Fotó: Wikipedia/Globetrotter19

Néhány éve, 2018-ban a METU még csak a 33. helyen kapott helyet a hazai egyetemek és főiskolák ranglétráján, azaz négy év alatt összesen tizenegy hellyel lépett előre.

Az oktatói rangsorban is kiugrók az eredmények, az intézmény tizenkét helyet ugrott előre 2021-hez képest.

A HVG 2022-es összesített felsőoktatási rangsora két csoportra osztott nyolc indikátor, illetve két indikátorcsoport alapján állít fel intézményi és kari ranglétrát. A rangsor egyik fő indikátorcsoportja az oktatói kiválóság, amely olyan szempontokat vizsgál, mint a teljes munkaidős tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma, az egy oktatóra jutó alapszakos vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgatók száma, valamint a doktori fokozattal rendelkező oktatók aránya a teljes munkaidős oktatók között.

A másik fő indikátorcsoport a hallgatói kiválóság: itt a fő értékelési szempontok a képzéseket első helyen jelölő alapszakos hallgatók száma, a felvettek elért felvételi pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, valamint a felvételt nyert hallgatók középiskolai versenyeredményei. Intézményi és oktatói kiválóság E szempontok alapján érdemelte ki az idei felsőoktatási rangsorban a Budapesti Metropolitan Egyetem a 22. helyet, amely négy hellyel magasabb pozíciót jelent 2021-hez képest.

„Nagy öröm számunkra, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem évről évre egyre magasabb helyen szerepel hazánk legismertebb felsőoktatási rangsorában. Magyarország legnagyobb magánegyetemeként célunk, hogy a piacon aktívan dolgozó szakemberek is oktassák a hallgatókat, akik így naprakész gyakorlati tudást szereznek. A rangsorban való előrelépés jól jelzi, hogy oktatóink egyre elkötelezettebbek az egyetem és a hallgatók iránt, és nemcsak egyre több hallgató, de egyre több tudományos fokozattal rendelkező oktató is választja a METU-t, amire igazán büszkék lehetünk” – mondta Tóth Ágnes, a Budapesti Metropolitan Egyetem elnök-vezérigazgatója.

Idén külön elemzés készült a művészeti képzésterületről, amelyben 17 intézmény között a Budapesti Metropolitan Egyetem a második helyen szerepel. A művészetközvetítő képzések rangsorában az intézmény 7 egyetem, illetve főiskola közül az első helyet érdemelte ki.

Az idén 12 éves METU-s művészeti képzések az évek során számos szakmai díjat zsebeltek be. Külön elismerés, hogy az egyetem 2022-ben az országos rangsorban is kimagasló helyezést ért el. Mindez annak is köszönhető, hogy a hallgatók hazánkban a METU-n választhatnak a legszélesebb képzési palettából, mely a művészeti karon 25 szakot foglal magában. Az érdeklődők formatervezés, divat és textil, építészet, belsőépítészet, média design, tervezőgrafika, filmes, animációs és művészetelméleti képzések közül választhatnak, derül ki a METU lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Kapcsolódó írásaink

Eltűnhet a Twitter Európából

ĀThierry Breton, az Európai Bizottság biztosa figyelmeztette Elon Muskot, komoly következményei lesznek ha elengedi a platform moderálását

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom