Gazdaság

Jelentősen nőtt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete

Egyaránt nőtt a szolgáltatások euróban számított exportja és importja is július–augusztus között, mind a megelőző negyedévhez, mind pedig az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH jelentése szerint az aktívum 2690 millió euró volt.

Jelentősen nőtt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete
A szállítási szolgáltatások egymilliárd euróval járultak hozzá a harmadik negyedévi aktívumhoz (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A szolgáltatások euróban számított exportja 25, importja 16 százalékkal nőtt 2022 III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint az aktívum 2690 millió euró volt, 845 millió euróval több a 2021. III. negyedévinél. Az előző negyedévhez mérten is jelentős az előrelépés: az export 15, az import 9 százalékkal, a többlet pedig 574 millió euróval növekedett.

A szállítási szolgáltatások egymilliárd euróval, a turizmus 983 millió euróval, a bérmunka-szolgáltatások pedig 335 millió euróval járultak hozzá a 2022. III. negyedéves aktívumhoz. A KSH kiemelte, hogy hazánk a szolgáltatásexportjának 65, -importjának pedig 72 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolította, és ebben a viszonylatban 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 39 százalék volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 30, majd a turizmus 23 százalékos részesedéssel. Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt 53 százalékkal, miközben a szállítási szolgáltatások 26, a turizmus 16 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

Magyarország első számú partnere továbbra is Németország (19 százalék), a második az Amerikai Egyesült Államok (8,3 százalék), míg a harmadik helyen Ausztria áll (8 százalék).

Kapcsolódó írásaink

Állja a sarat a gazdaság

ĀAz elhibázott brüsszeli szankciók és a háború okozta európai válság ellenére alacsony a munkanélküliség