Gazdaság

Brüsszel támogatja a gazdasági helyreállítást segítő magyar terv elfogadását

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára.

Brüsszel támogatja a gazdasági helyreállítást segítő magyar terv elfogadását
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Brüsszel egyelőre nem adna pénzt hazánknak, és a jövőben is folyamatosan ellenőrizné a kormányt, és bármikor leállítaná a kifizetéseket, ha nem tartja elégségesnek a költségvetésvédelmi és jogállamisági intézkedéseket. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke a szerdai sajtótájékoztatót azzal kezdte: egyetértés van abban, hogy Magyarország jó irányba tart, de csak akkor juthat hozzá az uniós forrásokhoz, ha minden esszenciális feltételt teljesít. Erre erősített rá Johannes Hahn költségvetési biztos, aki elismerően nyilatkozott a kormány 17 vállalásáról, de hozzátette, a testület szerint egyelőre nem sikerült maradéktalanul végrehajtani azokat, ám amennyiben ez megtörténik, megnyílhat az út a kohéziós alapokból járó összegek folyósítása előtt.

Didier Reynders jogállamisági biztos kiemelte: négy nagyobb és több kisebb mérföldkövet határoztak meg, amelyek végrehajtása kötelező és időhöz kötött. A cél állítása szerint a „fékek és egyensúlyok” megerősítése Magyarországon. Így például elvárják az Országos Bírói Tanács jogköreinek kiterjesztését, a Kúria elnökére vonatkozó szabályok szigorítását, valamint a bírói függetlenség szavatolását. Utóbbi egyfelől annak garantálását jelenti, hogy a bírók bármikor az Európai Bírósághoz fordulhassanak előzetes döntéshozatali eljárás keretében, másfelől annak a szabálynak az eltörlését, amely lehetővé teszi a jogerős bírósági ítéletek megtámadását az Alkotmánybíróságon.

Mindkét biztos hangsúlyozta, hogy a kormánynak felrótt problémák nem újak, a bizottság és az Európai Parlament is többször jelezte: úgy látják, Magyarországon nem érvényesülnek megfelelően a jogállamisági garanciák. Most viszont a források visszatartásával sikerült reformokat kierőszakolni. Ennek megfelelően javasolni fogják, hogy a tanács december 18–19-i ülésen állapodjon meg a magyar kormánnyal, de a kifizetéseket a költségvetésvédelmi és jogállamisági intézkedések végrehajtásához kötnék. „Ha valami nem teljesül, vagy azt érzékeljük, hogy egy korábban elfogadott intézkedést megpróbálnak fellazítani Budapesten, a következő részletet azonnal visszatartjuk” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó írásaink