Gazdaság

Állja a sarat a gazdaság

Míg a baloldali kormányzás végén, a 2010-es választások előtt az álláskeresők száma meghaladta a 650 ezer főt, most a covidjárvány utóhatásai és a háborús válság ellenére is havonta mindössze 239 ezer főt tesz ki átlagosan a kormány munkahelyvédelmi és állásteremtési programjainak köszönhetően. 

Állja a sarat a gazdaság
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter
Fotó: MH/Purger Tamás

Az elhibázott brüsszeli szankciók ellensúlyozására kidolgozott, 11 lépésből álló intézkedéscsomag eddig sikerrel védte meg a munkahelyeket – szögezte le a távirati irodához eljuttatott közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi gyorsjelentése szerint 2022 novemberében 233 609 álláskeresőt tartottak nyilván. Ez, írta, a valaha mért negyedik legalacsonyabb mérték, hisz ennél kedvezőbb szintet kizárólag idén júniusban, júliusban és augusztusban lehetett látni.

Az álláskeresők számának alakulása 2022 első tizenegy hónapjában – a szankciók sújtotta gazdasági helyzet ellenére is – kiemelkedően kedvező, havonta átlagosan 239 ezer főt ért el. Az eddigi legkedvezőbb éves átlag a 2019-ben látott 250 ezer fő volt. Megdöbbentő, de 2010 elején, a szocialista kormányzás időszakában, az álláskeresők száma meghaladta a 650 ezer főt.

A kormány 2010 óta a munkaalapú gazdaság kiépítésén és a teljes foglalkoztatás elérésén dolgozik. Ezt a célt a kormány a válsághelyzetekben sem adja és adta fel, folyamatosak a vállalkozások megerősítését és a munkahelyek megtartását célzó támogatások. A kormány többek közt kiterjesztette a kamatstopot a kkv-kra és rendkívül kedvezményes hitelt biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül. Mindemellett az augusztus közepétől elérhető „Vállalkozások regionális munkaerő támogatása” program már 11 ezer nehéz foglalkoztatási helyzettel rendelkezőnek segített elhelyezkednie. Esetükben a támogatás mértéke eléri a 8,4 milliárd forintot.

Kapcsolódó írásaink