Gazdaság

Több mint kétszeresére nőtt a külföldi hallgatók száma

A Debreceni Egyetemen képzik majd az elektromos autóipari fejlesztéshez szükséges mérnököket – közölte Szijjártó Péter annak kapcsán, hogy a BMW bővíteni fogja a cívisvárosban működő gyárát. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a hazai felsőoktatás színvonaláról mindent elárul a hazánkban tanuló külföldiek magas száma.

Több mint kétszeresére nőtt a külföldi hallgatók száma
Szijjártó Péter a Debreceni Egyetemen
Fotó: MH/Facebook

Világosan bizonyítja a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességét a hazánkban tanuló külföldi egyetemi hallgatók rendkívül magas száma. A Debreceni Egyetemen immár több mint hétezer külföldi hallgató van és ott tanul a legtöbb ösztöndíjas külföldi diák is – állapította meg közösségi oldalán Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter pénteki bejelentése kapcsán megjegyezte: az egyetemnek fontos szerepe lesz a BMW debreceni gyárának jövőbeli működésében is, itt képzik majd ugyanis az elektromos autóipari fejlesztéshez szükséges mérnököket.

Ismert, hogy a 2010-es kormányváltást követő tíz évben több mint kétszeresére nőtt a külföldi fiatalok jelenléte a hazai felsőoktatásban. A 2010/11-es és 2020/21-es tanévek között a nappali felsőfokú alap-, mester- és osztatlan képzéseken 15-ről 32 ezer nőtt a számuk, részarányuk pedig 6,9-ről 17 százalékra emelkedett.

A külföldi diákok közül legtöbben (32 százalékuk) egészségügyi képzési területen folytatják tanulmányaikat, ezen kívül a műszaki tudományok (12 százalék), illetve a társadalomtudományok (10 százalék) képzései voltak a legnépszerűbbek körükben a 2020/2021-es tanévben – írta korábban a novekedes.hu, hozzátéve: a külföldi hallgatók körében a nappali doktori képzések is egyre népszerűbbek, itt a 2010/2011-es tanév óta a külföldiek száma meghétszereződött. Jelenleg csaknem 2,8 ezer külföldi hallgató vesz részt doktori képzésben, így a nappali doktori képzésben tanulók mintegy harmada külföldi állampolgár.

Kapcsolódó írásaink