Gazdaság

Az európai szenvedésből Amerika profitál - Videó

Ukrajna a támogatás ellenére is bojkottál magyar cégeket

A gazdaság növekedési pályáját csak beruházásokkal lehet fenntartani, a covid gazdasági válságából is a kiutat az adta, hogy beruházásokra adtunk pénzt – mondta brüsszeli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

Az európai szenvedésből Amerika profitál - Videó
Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Világkereskedelmi Szervezet működésképtelen, nincs olyan intézménye, amelyben valaki nem blokkolna valakit, egyelőre abban sem sikerült megállapodni, hogy mi legyen a következő tárgyalási helyszín – mondta Szijjártó Péter brüsszeli sajtótájékoztatóján. 

A külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy a háború és a Brüsszel által bevezetett szankciók miatt az európai gazdaság rohan a recesszió felé. Hozzátette, a világgazdaságban Európa a vesztes oldalon van, teljesen világos, hogy kik profitálnak az Európai Unió szenvedéséből. Megjegyezte, az Egyesült Államok gazdasága javult, az amerikaiak profitálni tudtak. 

Kiemelte, a gazdaság növekedési pályáját csak beruházásokkal lehet fenntartani, a covid gazdasági válságából is a kiutat az adta, hogy beruházásokra adtak pénzt. Hozzáfűzte, hiába döntöttünk rekordokat, lehetne több beruházás is. Megjegyezte, az Európai Bizottság akadályozza, hogy a tagállamok az országukba beruházókat vonzanak. 

A jelenlegi szabályok szerint saját forrásból 37,5 millió euróig adhat támogatást minden ország. Minden e fölöttit jóvá kell hagyatni az Európai Bizottsággal, ebben a helyzetben ezt a szabályt fel kellene függeszteni – mondta a tárcavezető. Kiemelte, az Európai Unió visszatart pénzeket, és azt is gátolják, hogy munkahelyeket teremtsünk. Már biztos, hogy idén új beruházási rekordot döntünk – jegyezte meg.

Sajtótájékoztatóját folytatva elmondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy amíg mindent megteszünk Ukrajna támogatása érdekében, addig Ukrajnában magyar vállalatok működését lehetetleníti el. Hozzátette, a Richter több tucat termékét kitiltották az ukrán piacról, az Egissel is ezt tervezik, és a Molt is szeretnék bojkottálni. Az a bűnük, hogy jelen vannak Oroszországban, ami semmilyen szankciót nem sért – mondta. 

„Elvárjuk az Európai Uniótól, hogy szólítsa fel Ukrajnát, hogy ne lehetetlenítsen el EU-s cégeket” – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink