Gazdaság

Emelt árakkal várnák a szurkolókat a budapesti Európa-liga-döntőre a szállásadók

GVH: A szálláshelyszolgáltatók árrögzítésre utaló egyeztetéseket folytatnak

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) információi szerint egyes szálláshelyszolgáltatók árrögzítésre utaló egyeztetéseket folytatnak a jövő évi budapesti Európa-liga-döntővel kapcsolatban, ez pedig versenyjogi szabályokat sérthet – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Emelt árakkal várnák a szurkolókat a budapesti Európa-liga-döntőre a szállásadók
A budapesti Európa-liga-döntő nyomán plusz 40–44 ezer fős kereslet léphet fel
Fotó: UEFA

A legnagyobb közösségi platformon található, szálláshely-szolgáltatással foglalkozó zárt internetes csoportokban piaci szereplők a 2023. május 31-én, Budapesten megrendezésre kerülő labdarúgó UEFA Európa-liga döntőjével kapcsolatban a szurkolói szálláshelyek árainak egységes megemelésére, illetve egységesítésére utaló felvetéseket fogalmaztak meg – áll a GVH közleményében.

Az egyik ilyen közösségimédia-csoport több ezer budapesti szálláshely-szolgáltató tagot számlál, így az ott közölt információk a piac kínálati oldalán működő jelentős számú szereplőt érhetnek el.

A csoportban többen is emlékeztettek a budapesti Európa-liga-döntő nyomán fellépő plusz 40–44 ezer fős keresletre, ezért javasolták ezen időszakra a normál napi árakat jelentősen megemelni, 4 vendég esetén legalább 100–120 euróra, 2 vendégnél 60–72 euróra – tették hozzá.     

Egy másik bejegyzés tartalmazott egy további felhívást, hogy amelyik szolgáltató beállította az ismertetett árat, jelezze azt hozzászólás formájában. Ugyanakkor megemlítendő az is, hogy a hozzászólások jelentős többsége szerint az említett árak még így is túlzóan alacsonyak lesznek, ezért a piac további emelést is elbírna – írták.

A GVH felhívja a figyelmet arra, hogy a fenti módon összehangolt és ellenőrzött magatartás árrögzítésnek – az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek – minősülhet, ha azt a versenytörvény hatálya alá tartozó vállalkozások követik el.

Kiemelik azt is, hogy amennyiben a magánszemély szállásadók is hasonló módon járnak el, és a csoportokban javasoltak szerint egységesen megemelik az erre az időszakra kínált szobák árait, úgy a fogyasztók – jelen esetben a szurkolók – kevésbé vagy egyáltalán nem piaci árakkal találkozhatnak, ami végső soron a szálláshelyek iránti keresletet is csökkentheti.

Kapcsolódó írásaink