Gazdaság

Alig érzékelhetők az orosz gazdaságban a szankciók hatásai

 Oroszország jelenleg ötödannyi földgázt exportál Európába, mint egy évvel ezelőtt

A várakozásokhoz képest sokkal kisebb mértékben, alig 3 százalékkal csökken idén az orosz bruttó hazai össztermék – jelentette be az orosz kormányfő – olvasható a novekedes.hu-oldalon. 

Alig érzékelhetők az orosz gazdaságban a szankciók hatásai
Orosz rubel
Fotó: AFP

A Nemzetközi Valutaalap az év első felében még 8 százalékos visszaesést prognosztizált-emlékeztetett a novekedes.hu. A portál kiemelte, a háborúhoz képest relatív jó eredmény egyik oka, hogy a magas energiaárakat az ázsiai vevők kifizették, a kieső európai piacot így részben pótolva.

Mihail Misusztin orosz kormányfő bejelentése alapján az előzetes becslések szerint az orosz bruttó hazai össztermék (GDP) idén kevesebb mint 3 százalékkal zsugorodik év végéig.

Az első hat hónappal összehasonlítva a második féléves adatok sokkal kedvezőbbek – mondta a miniszterelnök a TASZSZ beszámolója szerint. Hozzátette, hogy több elemző két számjegyű visszaesést prognosztizált az orosz gazdaság idei teljesítményével kapcsolatban, de egyértelmű, hogy a pesszimisták hibát követtek el-írta a portál.

A novekedes.hu emlékeztetett, Oroszország jelenleg ötödannyi földgázt exportál Európába, mint egy évvel ezelőtt, ami egyúttal 40 éves mélypontnak felel meg. Ezzel szemben Kína 28,7 százalékkal több cseppfolyósított földgázt importál Oroszországból most, mint egy éve, ehhez jön még hozzá a vezetékes földgázimport – tették hozzá. Kiemelték, Kínát és Oroszországot összekötő Szibéria vezetéken 60 százalékkal több földgáz érkezett Kínába.

Megjegyezték, az orosz gazdaságot támogatta, hogy a háború kezdete utáni zuhanás után a rubel is megerősödött áprilistól, miután a földgáz kifizetését rubelben kérte a Gazprom.

Összeállításuk szerint a Nemzetközi Valutaalap áprilisban még 8,5 százalékos visszaesést becsült erre az évre az orosz gazdaságban, azonban ezt jelentős mértékben felfelé módosította. Idén 3,4, jövőre 2,3 százalékos GDP csökkenést tart reálisnak a valutaalap az október közepén tett előrejelzésében – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink