Gazdaság

Elkezdődött az agrárminiszteri tanácsülés Brüsszelben

Indul Brüsszelbe, a mezőgazdasági miniszterek tanácsülésére – közölte Nagy István agrárminiszter Facebook-oldalán hétfőn. Több fontos téma is napirenden lesz, köztük a műtrágyahelyzet.

Elkezdődött az agrárminiszteri tanácsülés Brüsszelben
Az Európa Tanács
Fotó: AFP/Frederick Florin

A Mezőgazdasági és Halászati ​​Tanácsot november 21-én, hétfőn tartják Brüsszelben, délelőtt 10 órai kezdettel, az esemény után 17 óra körül sajtótájékoztatót tartanak. Lapunk azonban brüsszeli forrásokból előzetesen megtudta, hogy az ülést Zdeněk Nekula cseh mezőgazdasági miniszter vezeti. Az Európai Bizottságot Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos és Virginijus Sinkevičius környezetvédelmi, óceáni és halászati ​​biztos képviseli majd – értesült lapunk brüsszeli forrásokból.

s
Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos
Fotó: Európai Parlament

Az ülés az „A” pontok elfogadásával kezdődik, és az EU 2030-ig szóló új erdészeti stratégiájának végrehajtásáról szóló miniszteri megbeszéléssel folytatódik. Az ülés során az „Egyéb kérdések” címszó alatt a miniszterek megvitatják a természet-helyreállítási rendelet mezőgazdasági vonatkozásait, valamint a 2022-es EU Biogazdasági Konferencia eredményeit. Emellett véleményt cserélnek az Európai Bizottság műtrágyákról szóló közleményéről, amely az élelmiszer-biztonság alapjának tekintett műtrágyák elérhetőségével és megfizethetőségével foglalkozik. Végül a miniszterek megvitatják a halászati ​​és akvakultúra-ágazat energetikai átállásának elősegítését, valamint az algaágazat fenntartható termelésének megerősítését.

Az EU új erdészeti stratégiája kapcsán érdemes tudni, hogy az erdők és más fás területek az EU területének több mint 43,5 százalékát borítják, és kétségtelenül minden európai polgár egészsége és jóléte szempontjából nélkülözhetetlenek. Az erdők kulcsszerepet játszanak gazdaságunkban és társadalmunkban, munkahelyeket teremtenek, élelmiszert, gyógyszert, anyagokat, tiszta vizet és egyéb erőforrásokat biztosítanak. Az erdők természetes szövetségesei az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is.

Fuss az erdész szemével
Őszi erdő
Fotó: Pilisi Parkerdő

Az elmúlt évtizedekben az éghajlat által kiváltott kihívások növekedésével az Európai Bizottság 2021. július 16-án új, 2030-ig szóló uniós erdészeti stratégiát javasolt, összhangban az európai zöldmegállapodással és az EU 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiájával. 2021. november 15-én a mezőgazdasági miniszterek következtetéseket fogadtak el az EU 2030-ig szóló új erdészeti stratégiájáról, és felkérték a bizottságot, hogy évente készítsen jelentést a tanácsnak annak végrehajtásáról. A miniszterek várhatóan megvitatják a stratégia végrehajtása terén eddig elért eredményeket, valamint eszmecserét folytatnak az uniós és nemzeti szinten tett intézkedésekről. Emellett előreláthatóan a nemzeti körülményekhez igazodó erdészeti adatgyűjtésre, valamint egy inkluzív és koherens uniós erdőgazdálkodási keretre lesz szükség.

A miniszterek véleményt cserélnek a javasolt természet-helyreállítási rendelet mezőgazdasági vonatkozásairól is, továbbá a 2022. október 6–7-én Brüsszelben megrendezett uniós biogazdasági konferencia eredményeiről. Nem utolsósorban pedig az uniós agrárminiszterek megvitatják a bizottság műtrágyákról szóló legutóbbi közleményét, amelyet 2022. november 9-én tettek közzé. A miniszterek meghallgatják továbbá a spanyol delegációt arról, hogy az élelmezésbiztonság alapjaként biztosítani kell a műtrágyák elérhetőségét és megfizethetőségét.

Műtrágyázás
Műtrágyázás
Fotó: KAVOSZ

Korábban megírtuk, hogy a műtrágyákról szóló bizottsági közlemény fellépések és útmutatások széles skáláját mutatja be, hogyan lehet megbirkózni azokkal a kihívásokkal, amelyekkel az uniós mezőgazdasági termelők és ipar, valamint a fejlődő országok jelenleg szembesülnek. A bizottság intézkedéseket sorol fel a fenntartható uniós műtrágyatermelés fenntartására és a függőségek csökkentésére.  Felvázol több bevált gyakorlatot és olyan jövőbeli utat, amelyek segítségével a gazdálkodók optimalizálhatják műtrágya-felhasználásukat és csökkenthetik függőségüket a hozam biztosítása mellett. Mivel azonban a műtrágyagyártás kritikus ágazat, a tagállamok nemzeti vészhelyzeti terveikben elsőbbséget élvezhetnek a műtrágyagyártók földgázhoz való folyamatos és zavartalan hozzáférésében a gázadagolás esetén.

A bizottság egyebek mellett célzott pénzügyi támogatásról is értekezik. Az állami támogatások ideiglenes válságkezelési keretrendszere ugyanis lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy speciális támogatást nyújtsanak a mezőgazdasági termelőknek és a műtrágyatermelőknek. Az olyan intézkedésekből származó pénzeszközök, mint az egyes villamosenergia-termelők piaci bevételeinek felső határa és a szolidaritási hozzájárulás, a vonatkozó feltételek mellett nemzeti támogatási rendszerek céljaira is felhasználhatók. Ezenkívül a bizottság a tagállamokkal együtt megvizsgálja a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó, 450 millió euró értékű mezőgazdasági tartalék felhasználásának célszerűségét a magas ráfordítási költségekkel érintett mezőgazdasági termelők számára.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink