Gazdaság

Riz Gábor: Biztonságot teremt a kormány barnakőszénprogramja

Magyarország mintegy 200 évre elegendő szénvagyonnal rendelkezik

Elindult a kormány barnakőszénprogramja, amely intézmények százainak nyújt biztonságot a fűtési időszakban – jelentette be a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos pénteken Kisgyőrön.

Riz Gábor: Biztonságot teremt a kormány barnakőszénprogramja
Riz Gábor: A barnakőszén programban szociális intézmények, állami, egyházi és alapítványi iskolák, önkormányzatok és azok intézményei, óvodák és bölcsődék vesznek részt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Riz Gábor, Borsod megye 3-as számú, ózdi székhelyű választókerületének fideszes országgyűlési képviselője a helyi általános iskolában tartott eseményen kiemelte: Magyarország rendelkezik a társadalom és a gazdaság számára alternatívát jelentő energiaforrásokat és azok felhasználási lehetőségeit tartalmazó energiastratégiával. Ebben a dokumentumban a szén, mint stratégiai tartalék szerepel, hiszen

Magyarország mintegy 200 évre elegendő szénvagyonnal rendelkezik.

A barnakőszénprogram elindítása is hozzájárul a kabinet egyik kiemelt céljának megvalósításához, segít megteremteni az energetikai ellátás biztonságát, valamint a szociális- és köznevelési intézmények költséghatékonyabb működését a kitermelhető szénvagyon hasznosításával – húzta alá.

Az orosz–ukrán háború és az azt kísérő elhibázott uniós szankciópolitika energiaválságot idézett elő Európában, kritikus helyzetet teremtve az elszabadult gáz- és villamosenergia-árakkal.

Az energetikai önrendelkezés megtartása és az ellátásbiztonság megteremtése érdekében ezért különleges intézkedések és rendkívüli eljárások bevezetése vált szükségessé, mint például a stratégiai tartalékként kezelt magyar szénvagyon hasznosítása – mondta.

Jelezte: miniszteri biztosként arra kapott megbízást, hogy a szakemberekkel közösen mérje fel Magyarország lignit-, valamint barnaszénvagyonát, készítsen javaslatot elsősorban a rövid távú szénfelhasználhatóságra, mind energetikai, mind az intézményi és lakossági ellátásbiztonság megteremtése érdekében.

Tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium (BM) előzetes igényfelmérése alapján több mint 800 intézmény 33 ezer tonna szén szükségletét jelezte a mostani fűtési időszakra.

A barnakőszénprogramban szociális intézmények, állami, egyházi és alapítványi iskolák, önkormányzatok és azok intézményei, óvodák és bölcsődék vesznek részt. A BM és a katasztrófavédelem munkatársai segítségével az igényfelmérés eredményének megfelelően rövid időn belül ellátják az intézményrendszert a szükséges szénmennyiséggel, azt az egész ország területén, vasúti és közúti szállítással juttatva el az érintett helyekre – mondta Riz Gábor.

A program részeként pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőr általános iskolája az elsők között kapta meg azt a hazai barnaszenet, amellyel erre a télre már biztosított, hogy meleg termekben tanulhassanak a diákok és végezhessék oktató-nevelő munkájukat a pedagógusok.

A program fontos eleme, hogy segít felkészíteni azokat a szakembereket, akik a közeljövőben működtetni tudják a hagyományos fa-, szén- és biomassza-tüzelésű kazánokat – jegyezte meg a miniszteri biztos.

Kapcsolódó írásaink