Gazdaság

Klímaegyezmény – Egy nappal meghosszabbítják az ENSZ-klímacsúcsot

Egy nappal meghosszabbítják az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülését (COP27) – jelentette be a konferenciát vezető Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter pénteken.

Klímaegyezmény – Egy nappal meghosszabbítják az ENSZ-klímacsúcsot
Az ENSZ 27. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP27) otthont adó kongresszusi központ bejárata az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2022. november 6-án, a megnyitó napján
Fotó: MTI/EPA

A november 6-án kezdődött világkonferencia közép-európai idő szerint péntek délután 4 óráig tartott volna, a hét végéhez közeledve azonban már várható volt, hogy a részt vevő c 200saknem ország képviselői nem jutnak dűlőre az idő lejárta előtt.

A tanácskozás elnökének csapata szombat reggelre várhatóan a zárónyilatkozat újabb tervezetét készít el. A kormányzatok képviselői és környezetvédelmi szervezetek szerint az eddig elkészült tízoldalas dokumentum ugyanis számos hiányosságot tartalmaz.

Nem világos például, hogy valóban létre fog-e jönni egy olyan kompenzációs alap az ENSZ-en belül, amely az éghajlatváltozást legjobban elszenvedő, legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt anyagi segélyt a fejlett országok részéről.

Az eddigi megállapodások szerint az ENSZ-tagállamoknak legkésőbb a jövő évi, az Egyesült Arab Emírségekben megrendezendő csúcstalálkozóig (COP28) van idejük átalakítani az egyelőre nem túl kielégítő klímavédelmi terveiket.

Az ENSZ idei klímakonferenciáján mintegy 34 ezren vettek részt. A klímavédelmi törvényhozással és az éghajlatváltozással foglalkozó, londoni székhelyű, Carbon Brief nevű online hírportál szerint az elmúlt 20 évben egyetlen klímacsúcs sem ért véget időben, az osztrák delegáció pedig arra számít, hogy a rendezvény akár vasárnapig is elhúzódhat.

Kapcsolódó írásaink