Gazdaság

Rekordszinten az EU inflációja

Tovább gyorsult az éves infláció az eurózónában és az Európai Unióban: az energiaárak 41,5; a szolgáltatások 4,3 százalékkal drágultak októberben az előző hónap adataihoz képest

Rekordszinten az EU inflációja
Csúcson az eurózóna inflációja
Fotó: dpa/dpa pictures via AFP/Soeren Stache

Az eurózónában rekordszintre, 10,6 százalékra gyorsult az éves infláció októberben a szeptemberi 9,9 százalékról, míg az EU egészében pedig 10,9 százalékról 11,5 százalékra nőtt a fogyasztói áremelkedés – írja a Liner.hu, végleges adatként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közlése alapján.

A portál arról is tájékoztat, hogy októberben 1,5 százalékos inflációt mértek szeptemberhez képest az euróövezetben és 1,4 százalékosat az EU-ban.

Az euróövezetben az élelmiszer-, alkohol-, energia- és dohánytermékek nélkül számított fogyasztói áremelkedés (maginfláció) 4,8 százalékról 5 százalékra gyorsult.

Az élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek ára 13,1 százalékkal nőtt a szeptemberi 11,8 százalék után. Az energiaárak növekedése 41,5 százalékra gyorsult októberben az egy hónappal korábbi 40,7 százalékot követően. A szolgáltatások 4,3 százalékkal drágultak, ugyanúgy mint szeptemberben.

Októberben a legalacsonyabb éves inflációt Franciaországba mérték, 7,1 százalékot, továbbá Spanyolországban 7,3 százalékot és Máltán 7,4 százalékot. A legmagasabb éves ráta a múlt hónapban Észtországban (22,5 százalék), Litvániában (22,1 százalék) és Magyarországon (21,9 százalék) volt.

Kapcsolódó írásaink