Gazdaság

Magyarország hozzájuthat a zárolt uniós forrásokhoz

Az Európai Bizottság egyre inkább hajlik arra, hogy engedélyezze a helyreállítási alapból járó összeg és a fejlesztési támogatások kifizetését Magyarországnak. Ugyanakkor brüsszeli források szerint a pénzt további nyomásgyakorlásra is felhasználnák.

Brüsszel egyre inkább hajlik rá, hogy több milliárd eurós forrást szabadítson fel Magyarország számára – közölte a Reuters. A hírügynökség szerint az Európai Bizottság értékelte az Orbán-kormány 17 pontos akciótervét, amellyel többek között a jogállamisági aggályokat oszlatná szét. Ugyanakkor az uniós diplomaták meglehetősen arrogánsan nyilatkoztak. A Reuters szerint most úgy érzik, legyőzték a magyar kormányt, amely az elmúlt tizenkét évben számos kérdésben, például a migráció és az LMBTQ-mozgalom megítélésében külön úton járt. Egy magasrangú EU-tisztviselő például azt mondta: „Megkapják a pénzt, de komoly feltételeket kell teljesíteniük [a magyaroknak].”

Az Európai Bizottság legközelebb november 29-én tárgyal a Magyarországnak járó források kifizetéséről, előtte az Európai Parlament vitatja meg a kérdést, ahol még nagyobb az ellenállás hazánkkal szemben.

A tét összesen 14,7 milliárd euró, vagyis Magyarország 2022-re becsült GDP-jének közel 10 százaléka. A bizottság először 7,2 milliárd eurót zárolt a bírói függetlenség megsértésére hivatkozva a gazdaságélénkítő alapból, melynek célja a COVID–19 válság utáni talpra állás elősegítése lenne. Majd szeptemberben az állítólagos korrupciós kockázatok miatt további 7,5 milliárd euró, azaz a következő években Magyarország számára előirányzott fejlesztési források 65 százalékának felfüggesztését is javasolta.

A Reuters forrásainak nyilatkozatai alapján nagyon úgy tűnik, hogy Brüsszel zsarolásra akarja felhasználni a pénzt. A hírügynökség ugyanis azt írta, hogy az Európai Bizottság nincs meggyőződve a magyar vállalások maradéktalan betartásáról, ezért a források kifizetését csak feltételesen hagyná jóvá. Ez azt jelenti, ha Brüsszel az általa elképzelt demokratikus normák megsértését észleli, leállíthatja a részletek átutalását.

Az uniós bürokraták ugyanakkor azt elárulták, hogy parázsvitákra számítanak, mivel Olaszország új jobboldali miniszterelnöke, Giorgia Meloni korábban is Budapest oldalára állt az EU-val folytatott jogállami vitában. Ráadásul Magyarország az elmúlt években és a közelmúltban is sikeresen blokkolt több uniós döntést a globális társasági minimumadótól a háború sújtotta Ukrajnának hitelből nyújtandó 18 milliárd eurós támogatásig. Az Orbán-kormány tehát nincs egyedül és nem is fegyvertelen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom