Gazdaság

Visszakapta Nagykanizsa a Sberbankban ragadt követelését

A nagykanizsai önkormányzathoz a napokban megérkezett annak a mintegy kétmilliárd forintos követelésnek a fennmaradó része, amivel a város így teljes mértékben visszakapta a Sberbank végelszámolásakor bennragadt pénzét – közölte a város polgármestere szerdán a közösségi oldalán.

Visszakapta Nagykanizsa a Sberbankban ragadt követelését
A mostani pozitív fejlemény ellenére a város jövőjét borúsnak tekinti a polgármester
Fotó: Zaol.hu/Gergely Szilárd

Balogh László (Fidesz–KDNP) jelezte: a kormányzatnak is köszönhetően nemrégiben átutalták a város számára a korábbi számlavezető bankjával szemben követelésként nyilvántartott mintegy kétmilliárd forint 84 százalékát. Ezzel gyakorlatilag száz százalékban megtérült a kintlévőség, mert a kormány ezt megelőzően 861 millió forint támogatást biztosított – korábbi tájékoztatás szerint a bank végelszámolásában a legnagyobb településként érintett – Nagykanizsának, lehetővé téve például az önkormányzati szférában dolgozók bérének utalását.

A polgármester hozzátette, hogy a most visszakapott forrás „szinte egésze az idei évi és bizonyos mértékben a jövő évi önkormányzati feladatok és már eldöntött beruházások finanszírozását szolgálja”, ezért szabad mozgástere csak nagyon korlátozott mértékben lesz az önkormányzatnak.

A közgyűlési többséget adó Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakciója ugyanis „követve a saját előző gyakorlatát, már idén elköltötte a jövő évi szabad forrásokat is”.

A mostani pozitív fejlemény ellenére a város jövőjét borúsnak tekinti a polgármester, aki szerint a Sberbank-ügy megoldódása és a rendszeres kormányzati támogatás ellenére sem látható pozitív változás, például egy megfelelő 2023-as költségvetés elfogadása révén.

A pandémiás időszakban körülbelül kétmilliárd forinttal támogatta a kormányzat a város költségvetését, amelyből lehetett volna fejlesztéseket tervezni és finanszírozni, de ez „mégsem történt meg a balliberális közgyűlési többség folyamatos hátráltatásai miatt” – fogalmazott Balogh László.

Kapcsolódó írásaink