Gazdaság

Mérsékelten biztatók az osztrák növekedési kilátások a Bank Austria szerint

A lassuló globális gazdasági környezetben Ausztria jövő évi gazdasági kilátásai „mérsékelten biztatók” Stefan Bruckbauer, a Bank Austria közgazdásza szerint.

Mérsékelten biztatók az osztrák növekedési kilátások a Bank Austria szerint
Alapjában véve az osztrák gazdaság jelenleg még mindig elég jól teljesít Bruckbauer szerint
Fotó: Flagz.co.nz

A növekedési ütem jövőre az ideihez képest „érezhetően lehűl”, az infláció pedig meglehetősen magas szinten marad. A feldolgozóiparban és a fogyasztók körében a hangulat már jelenleg is nagyon alacsony és az is marad – mondta, megjegyezve ugyanakkor, hogy az emberek „rendkívüli mértékben túlbecsülik” az infláció gazdasági hatását.

Ausztriában az infláció várhatóan csak kismértékben enyhül, a Bank Austria szerint a 2022-es 8,5 százalék körüli értékről 6 százalék körülire.

Az infláció jelentősebb mértékben várhatóan csak 2023 végétől kezd el lassulni.

„Masszív költségnövekedést okoz, nem akarom bagatellizálni a dolgot, de azért túl van a dolog becsülve” – mondta Bruckbauer szerdán a bankszövetség 2023-as gazdasági kilátásokról szóló sajtótájékoztatóján.

Véleménye szerint sok háztartás, amely a jelenlegi inflációt könnyedén megengedhetné magának, sokkal drámaibban értékeli a helyzetét a ténylegesnél, ami a fogyasztási és fogyasztói bizalmi felmérésekben is rossz hangulatértékelésként köszön vissza.

A költségvetésben ugyanakkor történtek intézkedések a lakossági terhek enyhítésére.

Összességében 2022-ben egy háztartásnak körülbelül 3500 euró medián-többletkiadása jelentkezett az áremelkedések miatt, de egyúttal 2600 euró medián-többletbevételre is szert tett.

„A fogyasztók hangulata jelenleg jóval rosszabb, mint amilyet a tényleges helyzet és a várható dinamika indokolna” – mondta Bruckbauer. Szerinte a kedvező munkaerőpiaci helyzet sem tükröződik vissza a felmérések eredményében.

Alapjában véve az osztrák gazdaság jelenleg még mindig elég jól teljesít Bruckbauer szerint.

A vállalatok át tudták hárítani a magasabb beszerzési és működési költségeiket az áraikra. A lakosság pedig igyekezett bepótolni a kétéves világjárvány alatt visszafogott fogyasztását. A kiskereskedelmi ágazat forgalmán még mindig érezhető a turisták elmaradása, de azért már magasabb, mint a korábbi két évben. Az éttermek és a szállodák pótolni tudták a korábbi évek veszteségeit.

Az energiahelyzet sem áll rosszul.

Bár a gázt magas áron kell külföldön vásárolni, ami jelentősen megnövelte a nettó importköltséget. Az osztrák tározók töltöttségi szintje nagyon magas, ráadásul Ausztria jól el van látva tározókapacitással, így egy egész évre elegendő tartalékkal rendelkezik – mutatott rá Bruckbauer, jelezve, hogy nyárig nem várhatóak ellátási problémák.

A fogyasztói hangulat azonban mindenképpen fontos makrogazdasági tényező, és amennyiben rossz, akkor lefelé mutató kockázatot jelent a gazdasági előrejelzésekre nézve, mert negatív hatást fejt ki a vásárlási magatartásra és a fogyasztási volumenre.

További lefelé mutató kockázatot jelentenek az osztrák gazdasági teljesítményre az ellátási lánc további problémái, az energiaárak alakulása, a globális környezet erősebb romlása, a kamatlábak meredek emelkedése vagy az ukrajnai háború további eszkalálódása.

A Bank Austria szakembere az osztrák bruttó hazai termék jövőre zéró körüli növekedését várja.

Kapcsolódó írásaink