Gazdaság

Végéhez közeledik a kukorica betakarítása Zala megyében

A kukorica mintegy 90 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 7,3 tonna – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Végéhez közeledik a kukorica betakarítása Zala megyében
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

Tavaly átlagosan 8,4 tonna tengeri termett hektáronként, idén a nyári aszályos időjárás miatt kevesebb termést tudtak betakarítani – közölte Sabján Krisztián.    

Hozzátette: a 27 207 hektárnyi kukoricaföldön 3 ezer hektárt meghaladó területen besilózták a termést.    

Az esőzések miatt az aratás elhúzódott, ezért az őszi vetésekkel lassabban haladtak a gazdák. A következő időszakban 2-3 ezer hektáron vetnek még búzát.    

Az 52 ezer hektárnyi vetésterület csaknem 60 százalékába kerül őszi búza. Az őszi árpa vetésterülete 5300, a rozsé 350 hektár, 1330 hektáron pedig tritikálét termesztenek – ismertette a részleteket a NAK megyei elnöke.  

A 13 635 hektáros repceállomány jól fejlődik. Hasonló képet mutatnak a korábban vetett őszi kalászosok is. A szója és a kukorica után vetett őszi búza az elmúlt napokban kezdett kikelni. Amennyiben kedvező lesz az időjárás és a gazdák a magas árak miatt nem spórolnak nagyon a műtrágyával, akkor jövőre valószínűleg jó termést tudnak betakarítani – emelte ki Sabján Krisztián.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom