Gazdaság

Több mint 5300 milliárd forintot fordít a kormány az agráriumra

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének elfogadása a biztonságos élelmiszer-ellátás alapját jelenti. Összesen 14,7 milliárd euró (5365 milliárd Ft) a KAP Stratégiai Terv öt éves költségvetése. Ennek csaknem felét a magyar kormány biztosítja, 8,4 milliárd euró forrás érkezik Brüsszelből – mondta el Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Több mint 5300 milliárd forintot fordít a kormány az agráriumra
Nagy István
Fotó: MH/Purger Tamás

A gazdálkodók közvetlen támogatásának teljes forrása 6,8 milliárd euró, míg a vidékfejlesztési forrásokra 8 milliárd euró jut a KAP-ból. Az utóbbi célra mintegy 1,6 milliárdot biztosít az Európai Unió, azaz a teljes összeg 20 százalékát, így a hazai források mértéke csaknem 80 százalék, azaz 6,4 milliárd eurónak megfelelő támogatás.  

„Az uniós források a kiemelkedő arányú magyar költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a vidékfejlesztés, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók számára” – fogalmazott videóüzenetében Nagy István. „A források hatékony felhasználásával elérhetjük azokat a 2030-ra kitűzött ágazati célokat, amelyeket 2021 elején határoztunk meg saját magunk számára. Összesen tehát 5300 milliárd forintból újulhat meg a magyar agrárium.”

A vidékfejlesztési források 52 százaléka, azaz csaknem 1500 milliárd forint jut a gazdaságfejlesztésre, mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokra a következő öt évben.

„Ez az összeg négyszer több mint az előző uniós költségvetési időszakban. Az intézkedéscsomag eredményeként 2030-ra a mezőgazdaság területi termelékenységét jelző mutatója, az egy hektárra jutó bruttó hozzáadott érték 53 százalékával, azaz 862 euróra növekedhet. Az agrárexport értéke 57 százalékkal, azaz 15 milliárd euróra bővülhet. Az élelmiszeripari beruházások pedig 117 százalékkal, 1,8 milliárd euróra növekedhetnek. Mindezek mellett a fenntarthatósági célokra a vidékfejlesztési források több mint egyharmadát különítjük el, amely így meghaladja az 1000 milliárd forintot. Ennek köszönhetően többek között az évtized végére az erdővel, fával borított területek 148 ezer hektárral, azaz az ország területének 27 százalékára emelkedhetnek.

Az ökológiai gazdálkodásban művelt területek pedig 64 százalékkal emelkedhetnek. A klasszikus értelemben vett vidékfejlesztési intézkedésekre a források 10 százalékát, több mint 285 milliárd forintot fordítunk a következő időszakban. Ez az előző program hétéves időszakához képest 26 százalékos növekedést jelent. Ne feledjük, a KAP Stratégiai Terv jóváhagyásának köszönhetően biztosítottak a magyar gazdák agrártámogatásai a 2023 és 2027 közötti időszakban, és folytatódhat a magyar mezőgazdaság, élelmiszeripar teljes és átfogó megújítása” – jelentette ki Nagy István.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink