Gazdaság

Sokba kerül a felcsíkieknek a gázvezeték kiépítése

A tervezéssel kezdenek, tavasszal pedig a terepen is megkezdik az öt felcsíki községet érintő gázhálózat kivitelezését. Az érintettek a projektre tavaly nyertek pályázati támogatást. Jelentős munkálatról van szó, a költségek meghaladják a hatvanmillió lejt – azaz csaknem 5,1 milliárd forintot.

Sokba kerül a felcsíkieknek a gázvezeték kiépítése
Sokba kerül a kivitelezés (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Főhet a feje Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkszenttamás, Csíkkarcfalva és Csíkszentdomokos vezetőinek – olvasható a Székelyhon hétfői cikkében. Mint az orgánum emlékeztet rá, az öt község közül eddig csak Csíkszentdomokoson volt gázhálózat. Utóbbi korszerűsítése lesz hamarosan az egyik feladat, melynek részeként 1154 fogyasztónál – akárcsak az újonnan szerződőknél – intelligens, távolról leolvasható mérőket is felszerelnek. A többi településen viszont teljesen új rendszert kell kiépíteni a következő időszakban.

A lap szerint jövő tavasszal minden helységben elkezdődik a munka, s a vezetékek lefektetésével párhuzamosan az átadó állomások is elkészülnek. A csöveket mindenütt a telekhatárokig viszik, a fogyasztásmérők felszerelésével együtt – a belső szerelést viszont az igénylőknek kell biztosítaniuk.

Az öt község társult, így az európai beruházások és projektek minisztériuma által meghirdetett pályázati kiíráson el is nyerte az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programja által biztosított 47,3 millió lej értékű támogatást. A beruházás teljes ára viszont áfával együtt 62,7 millió lej (5,1 milliárd forint), így igen nagy önrész hárul a községekre, amely miatt további támogatásra lesz szükségük.

A munkák révén összesen nyolcvanhat kilométernyi vezeték és két gázátadó-állomás épül. Utóbbiak közül az egyik Dánfalva, a másik Madaras közelében lesz, míg Karcfalvát és Szenttamást a szentdomokosi létesítmény fogja kiszolgálni.

Kapcsolódó írásaink