Gazdaság

A rendkívüli adó miatt elhagyja Prágát az EP Commodities

Csehországból külföldre távozik az energiaiparban használt nyersanyagokkal kereskedő EP Commodities (EPC), mert el akarja kerülni a rendkívüli adó fizetését, amelyről pénteken döntött a prágai képviselőház – jelentette be Daniel Castvaj, az Energetikai és Ipari Holding (EPH) szóvivője.

A rendkívüli adó miatt elhagyja Prágát az EP Commodities
A prágai Vencel tér. A kép illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az EP Commodities része a cseh multimilliárdos Daniel Kretínsky tulajdonában lévő EPH-nak. A Forbes magazin októberi kiadása szerint Daniel Kretínsky a negyedik leggazdagabb cseh vállalkozó, vagyonát 118,6 milliárd koronára (1956,9 milliárd forint) becsülik.

Daniel Castvaj szerint az EPC az elmúlt években erős európai üzleti központot épített ki Prágában, bár a Csehországban megtermelt villamos energia csak egy százalékát teszi ki az EPC üzleti forgalmának.

„Ennek a stratégiai és nagymértékben hazafias döntésnek az alapján Csehországban fizettük az adót, cseh cégeknek és képzett cseh szakembereknek adtunk munkát. Tavalyi forgalmunk meghaladta a 357 milliárd koronát, és idén várhatóan átlépjük az 500 milliárdot. Valószínű, hogy az általunk a 2022-es év alapján befizetett adó majd bőven meghaladja az egymilliárd koronát” – fejtette ki a szóvivő. „Bevételeink tehát lényegében külföldről származnak, ilyen magas megadóztatásuk a rendkívüli cseh kormánydöntés alapján teljesen értelmetlen. Tájékoztattuk erről a kormányt is, de az álláspontunkat nem vette figyelembe” – indokolta a cég külföldre távozását Daniel Castvaj.

Az EPC nem ellenzi a Csehországban keletkezett nagyobb bevételek magasabb megadóztatását, de elutasítja a külföldön generált nyereség utáni, rendkívüli adót. Az EPC új székhelyéről egyelőre nem született döntés.

A cseh parlament alsóháza pénteken hagyta jóvá, hogy az energetikai, vegyipari és bányaipari cégek, valamint a bankok Csehországban a jövő évtől kezdve három éven át rendkívüli adót fizessenek a váratlanul magas bevételeikből.

A rendkívüli adók teljes egészében az államkassza bevételét fogják képezni, a települések önkormányzatainak kérését, hogy a bevételekből ők is részesüljenek, a képviselőház nem hagyta jóvá.

A cseh kormány ezeket a bevételeket a maximális energiaárakkal kapcsolatos állami kiadások fedezésére kívánja felhasználni.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter a parlamentben azt mondta, hogy a rendkívüli adó a jövő évben mintegy 85 milliárd koronát hozhat az államkasszának. A kormány az energiatámogatásokra 100 milliárd koronás kiadásokkal számol. A hiányzó milliárdokat a kormány az energiatermelők megadóztatásából kívánja előteremteni.

Kapcsolódó írásaink

Újabb menekülthullámra kell készülnie Európának

ĀA tengeri és a balkáni útvonalon is egyre több migráns érkezik – hívta fel a figyelmet a Die Welt. A német lap szerint fel kell készülni arra, hogy ősszel újabb menekülthullám éri el az Európai Uniót

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom