Gazdaság

A Magyar Falu Program segíti a kistelepülések népességének növekedését

A Magyar Falu Programnak köszönhetően ma már több mint 1200 kistelepülésen növekszik a népességszám – hangsúlyozta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Csongrád-Csanád megyei Felgyőn.

A Magyar Falu Program segíti a kistelepülések népességének növekedését
Gyopáros Alpár
Fotó: MH/Purger Tamás

Gyopáros Alpár a Magyar Falu Programban felújított felgyői Csongrád és Térsége Általános Iskola László Gyula Általános Iskolájának átadóünnepségén azt mondta: A települések vezetői élnek a program adta lehetőségekkel. A cél, hogy a falvakban demográfiai fordulat következzen be és megtörjön az a „trend”, miszerint évtizedek óta leginkább a kistelepüléseken csökken a népesség.

Ahhoz, hogy ilyen demográfiai fordulat bekövetkezzen, meg kell találni a népességszám csökkenésének, illetve annak az okát, miért mennek el a fiatalok a falvakból – hangsúlyozta. Ezért ilyen összetett a Magyar Falu Program – mondta ,– amelynek része a falusi csok (családi otthonteremtési kedvezmény), a kisboltmentő program, a mellékúthálózatoknak és azoknak az önkormányzati közszolgáltatásoknak a fejlesztése, amelyek részeként épületeket újítanak fel.

A kormánybiztos kijelentette: iskolák, óvodák és orvosi rendelők nélkül nincs élet a falvakban. „Élet akkor lesz, ha lesznek gyerekek” – mondta. Ehhez kell az állam támogatása is – tette hozzá, megemlítve, hogy eddig több mint 207 millió forint pályázati támogatás érkezett Felgyőre.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Magyar Falu Programot az elmúlt évszázad egyik legsikeresebb programjának nevezte, amely „a kistelepülések fejlődését, az itt élő emberek biztonságát, megélhetését jelentheti”. A vidéki emberek „egyik életmentő eleme ez a program” – tette hozzá.

A felgyői iskola 40 millió forint támogatást kapott a Magyar falu programban, ebből az összegből a felújítások mellett új fejlesztőtermet, közösségi teret és vizesblokkot alakítottak ki.

Kapcsolódó írásaink