Külföld

A jövő téli gázhiányra figyelmeztetik Európát

Az Európai Unió tagállamainak már most meg kell kezdeniük a felkészülést a 2023-as fűtési szezonra. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a várhatóan visszaeső orosz behozatal és az LNG növekvő kínai felhasználása miatt lehet súlyos a helyzet a kontinensen.

A jövő téli gázhiányra figyelmeztetik Európát
Gázfogadó állomás valahol a kontinensen (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

A jövő télen beálló várható gázhiányra figyelmeztetett Európában a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Mint a szervezet csütörtökön közölte, az EU tagállamainak már most meg kell kezdeniük a felkészülést a 2023-as fűtési szezonra. Mindennek az az oka, hogy a várhatóan visszaeső orosz behozatal és a cseppfolyósított földgáz (LNG) növekvő kínai felhasználása miatt súlyos krízis alakulhat ki a kontinensen.

A jelentésben az IEA óva intette a kormányokat és az uniós vezetőket, hogy elbízzák magukat a tározók jelenlegi magas töltöttségi szintje miatt. Fatih Birol, a szervezet főigazgatója közölte, az idén lassabb növekedést mutató kínai gazdaság alacsonyabb LNG-igénye, valamint az orosz vezetékes energiahordozó importja is hozzájárult ahhoz, hogy az uniós tározók töltöttsége jelenleg kilencvenöt százalékon áll, amely mintegy ötmilliárd köbméterrel haladja meg az elmúlt öt év átlagát.

A jelentésben ugyanakkor azt is leírták, hogy egy tartósan hideg idő esetén gyorsan leapadhatnak a készletek, az említett ötmilliárd köbméter ugyanis az EU kétnapi teljes fogyasztásának felel meg. Hozzátették, a 2022-es fűtési szezon végére az uniós tározók töltöttségi szintje öt-harmincöt százalékra apadhat, s jövő télre a becsléseik szerint mintegy harmincmilliárd köbméter gáz hiányozhat majd a piacról.

Kapcsolódó írásaink