Gazdaság

Minden várakozást alulmúlt a német gazdaság teljesítménye

Magas inflációra és az árak további emelkedésére számítanak a gazdasági szakemberek Németországban, ahol a harmadik negyedévben mindössze 0,3 százalékkal nőtt a gazdaság.

Minden várakozást alulmúlt a német gazdaság teljesítménye
Az Északi Áramlat–2 dupla tengeri gázvezeték évi 55 milliárd köbméter kapacitással
Fotó: dpa/Stefan Sauer

A magas energiaárak és a visszaeső fogyasztás fékezi a német gazdaságot – állapította meg elemzésében a Süddeutsche Zeitung. Július és szeptember között a GDP-növekedés minden várakozást alulmúlva, mindössze 0,3 százalékkal nőtt. A következő hónapok még rosszabbak lesznek, „télen fog lesújtani ránk a kalapács” – fogalmazott Sebastian Dullien, a Makrogazdasági Intézet (IMK) szakértője.

Az RWI Essen Intézet munkatársa, Torsten Schmidt arra hívta fel a figyelmet: a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása után pozitívak voltak a kilátások. Az emberek elkezdtek újra utazni, étterembe járni, vagyis beindult az élet. Az autó- és gépgyártók ledolgozták a magas rendelésállományuk nagy részét – aztán jött az ársokk. A harmadik negyedév végén az energia- és élelmiszerárak meredeken emelkedni kezdetek. Ezek hatására az energiaintentzív iparágak, mint például a vegyipar is, behúzták a kéziféket, az emberek pedig elkezdtek spórolni.

Mindkét gazdasági szakértő úgy véli, a következő hónapokban a helyzet romlani fog, mivel a szolgáltatók általában némi késéssel hárítják át megnövekedett terheiket a fogyasztókra. Így annak ellenére, hogy a müncheni Ifo Intézet jelentése szerint a határidős piacokon most feleannyiba kerül a gáz, mint szeptemberben – de háromszor drágább, mint tavaly –, a lakossági árak tovább növekednek majd, ami a fogyasztás és a gazdaság még jelentősebb visszaeséséhez, és a jövő év elejére két számjegyű inflációhoz vezethet.

Kapcsolódó írásaink