Gazdaság

Mindenkinek változtatnia és változnia kell a fenntarthatósághoz?

Napjaink egyik legfontosabb témáját járja körül a Budapesti Metropolitan Egyetem november 10-i, saját szervezésű TEDx-konferenciája. Az egyetem nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy generációkon átívelő előadókkal és témákkal a fenntarthatóság legfajsúlyosabb kérdéseit járja körül. A nyitóelőadást Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke tartja.

Mindenkinek változtatnia és változnia kell a fenntarthatósághoz?
A rendezvény november 10-én lesz
Fotó: Facebook

Mennyibe kerül valójában a termék, amit leveszünk a polcról? Hogyan gondolkodik a Z generáció a fenntarthatóságról? Lehet-e fenntartható a divatipar? Hogyan nézne ki egy fenntartható város? Többek között ezekben a témákban mélyedhetnek el a TEDxBudapestMetropolitanUniversity, azaz a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) immár negyedik, saját szervezésű TEDx-konferenciájának látogatói november 10-én, az Uránia Filmszínházban.

Az intézmény oktatási missziója jól kapcsolódik a világszerte ismert TED-eseménysorozat céljához: a TED (Technology, Entertainment, Design) legfőbb küldetése, hogy megosztásra érdemes gondolatokat gyűjtsön össze a világ minden pontjáról rövid előadások formájában, amelyek gondolkodásra, cselekvésre ösztönözhetik a nézőket.

A különleges konferenciasorozat nem véletlenül lett világszerte ismert: a maximum 18 perces gondolatébresztő és szórakoztató előadások rendkívül inspiráló élményt jelentenek, a TED-koncepció pedig új dimenzióba helyezte a korábban ismert konferencia fogalmát, és számos világméretű kezdeményezés táptalajává vált. „A fenntarthatóság napjaink egyik legfajsúlyosabb témája, idei TEDx-konferenciánk pedig olyan előadókat vonultat fel, akik saját tapasztalataikkal, gondolataikkal garantáltan elgondolkodtatják majd a résztvevőket.

A fenntarthatóság nem csupán globális kérdés, közösségi és egyéni szinten is felelősek vagyunk a jövőért – ehhez pedig meg kell tanulnunk változni és alkalmazkodni a változásokhoz” – mondta el Tóth Ágnes, a METU elnök-vezérigazgatója. „Az idei konferencia témáját különösen testhezállónak érezzük, hiszen a METU-n annak szellemében oktatunk, hogy a folyamatos tanulás és a változásra való képesség kulcsfontosságú az életünkben, és egyre fontosabbá válik majd a jövőben.”

Az idei TEDxBudapestMetropolitanUniversity előadóinak listája változatos, izgalmas programot ígér: köztük van a Z generációs Trunk Tamás síelő, író, az országosan ismert Steiner Kristóf író, vegán- és emberjogi aktivista, a nemzetközi klímaváltozási aktivista, Selina N. Leem és Bánkuty-Balogh Lilla közgazdász, geopolitikai szakértő, tudós, Strumpf-Biró Balázs jövőkutató, Csalár Bence divatújságíró, divatszakértő, egyetemi oktató is.

Az előadók szakmai felkészítője és az esemény kurátora Végvári Imre. A konferencia szereplőinek különleges élettörténetei és tapasztalatai új megvilágításba helyezik a fenntarthatóságról alkotott képünket. További előadókról az esemény honlapja és Facebook-oldala szolgál folyamatosan frissülő információkkal.

Kapcsolódó írásaink