Gazdaság

Egyre több a leminősített pénzintézet a romló világgazdasági kondíciók miatt

A Fitch Ratings Londonban ismertetett friss negyedéves banki körképében az áll, hogy ,gyorsult a globális pénzügyi szektor vállalatainak leminősítési folyamata az idei harmadik negyedévben elsősorban a romló világgazdasági kondíciók miatt

A nemzetközi hitelminősítő a tanulmány szerint a szeptemberrel zárult három hónapban 366 minősítési eljárást végzett bankok, nem banki jellegű pénzügyi szolgáltatók és biztosítótársaságok körében, és ezek 14 százaléka volt leminősítés, az osztályzatjavítások aránya ugyanakkor nem érte el az 5 százalékot.

Egyre több a leminősített pénzintézet a romló világgazdasági kondíciók miatt
A Fitch Ratings szerint romlottak a világgazdasági kondíciók
Fotó: AFP/Anadolu/Cem Ozdel

A Fitch által a globális pénzügyi szektorban végrehajtott minősítési változtatások 60 százaléka szuverén osztályzati módosításokhoz kötődött. Júliusban például a cég B-ről egy fokozattal B mínuszra – mélyen a spekulatív sávba – rontotta Törökország államadósság-kötelezettségeinek besorolását, és abban a hónapban a pénzügyi szektort érintő negatív minősítési lépések kétharmadának közvetlen oka ez volt – áll a Fitch Ratings tanulmányában.

A cég kiemeli ugyanakkor, hogy Brazília osztályzati kilátásának stabilizálásához a júliusban végrehajtott pozitív pénzintézeti minősítési lépések 30 százaléka kapcsolódott.
A tanulmány a nemállamadós-besorolási módosításokhoz kötődő minősítési lépések között felidézi, hogy a Fitch Ratings a harmadik negyedévben két lengyel bankot leminősített, miután a lengyel kormány fizetési moratóriumot hirdetett a helyi valutában fennálló lakossági jelzáloghitelekre, és ez komoly költségekkel terheli a lengyel bankokat.

A Fitch által a magyar bankok körében végrehajtott harmadik negyedévi minősítési lépések mindegyike osztályzati megerősítés volt változatlan stabil kilátással: a cég így járt el a K&H Bank, a CIB és az Erste Bank Hungary esetében.
A Fitch Ratings a romló világgazdasági kondíciókra hivatkozva jelentősen rontotta legutóbbi globális előrejelzését.
Harmadik negyedévi, markánsan felülvizsgált prognózisában a hitelminősítő közölte: 2022-re 2,4 százalékos, 2023-ra 1,7 százalékos növekedési ütemet valószínűsít a világgazdaságban.

A cég a globális GDP-érték idei növekedésére szóló előrejelzését 0,5 százalékponttal, a jövő évi világgazdasági növekedésre adott becslését egy teljes százalékponttal csökkentette az előző negyedéves prognózisához képest.
A Fitch londoni elemzői az Egyesült Államokban és az euróövezetben jövőre zéróhoz egészen közeli GDP-növekedést – az euróövezetben valójában enyhe, 0,1 százalékos egész éves átlagos visszaesést –, Kínában az idén mindössze 2,8 százalékos, jövőre is csak 4,5 százalékos gazdasági bővülést várnak.
Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics októberi előrejelzésében közölte: elsősorban a reálbérekre nehezedő nyomás, az emelkedő kamatok, valamint a befektetési eszközök és a lakóingatlanok áreséséből eredő negatív vagyoni hatások miatt azzal számol, hogy az Egyesült Államok, Kanada, az euróövezet és Nagy-Britannia egyaránt recesszióba kerül 2023-ban.

Az Oxford Economics ennek figyelembevételével jövőre mindössze 2 százalékos világgazdasági növekedést vár a nyáron valószínűsített 2,8 százalék helyett.
A ház londoni elemzői közölték: felülvizsgált prognózisukból az következik, hogy a világgazdaság 2023-ban a recesszió szélére sodródik az általánosan elfogadott kritériumok alapján, amelyek szerint két egymást követő negyedéves GDP-visszaesés esetén állapítható meg a recesszió bekövetkezte.
 

Kapcsolódó írásaink