Gazdaság

Kiemelkedő forgalom várható a szálláshelyeken

Kiemelkedő forgalmat hoz a négynapos hosszú hétvége a szálláshelyeken; Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vezetik jelenleg a legkeresettebb úti célok listáját.

Kiemelkedő forgalom várható a szálláshelyeken
Az utolsó pillanatban indított foglalások aránya is nagyban hozzájárul az összképhez
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nemcsak a négynapos hosszú hétvége, hanem az őszi időszak is sokkal erősebb, mint az előző években a Szallas.hu adatai alapján. A szállásfoglaló oldal MTI-nek küldött legfrissebb elemzése szerint az év végi adatok is bíztatók, már 5 százalékkal nőtt az ünnepi időszakra szóló foglalások száma 2019-hez képest. A 2022. október 24-e előtt megtett, őszi dátumokra szóló foglalások mennyisége az idén a legmagasabb tavalyhoz és 2019-hez viszonyítva. Az eddig beérkező adatok szerint a tavalyinál 3,5 százalékkal, 2019-hez képest csaknem 40 százalékkal nőtt az őszi foglalások száma.

Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy a legnagyobb belföldi turisztikai régiók közül Észak-Magyarország, Nyugat-Dunántúl és a Balaton részesülnek a legnagyobb arányban a foglalásokból, 26, 16 és 14 százalékban. A települések népszerűségi rangsorát Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vezeti. Ezeket követi Hévíz, Szeged, Siófok, Zalakaros és Sárvár. Kelemen Lili szerint a foglalások növekedését elősegíthették a rugalmas foglalási feltételek, hiszen a lemondási díj és előlegfizetés nélkül foglalható opciók anyagi biztonságot jelentenek a vendégeknek. Ugyanakkor az utolsó pillanatban indított foglalások aránya is nagyban hozzájárul az összképhez. Az elmúlt héten mintegy 28 százalékkal nőtt a foglalások darabszáma az őszi hosszú hétvégére.

A Szallas.hu adatai szerint tavalyhoz mérten átlagosan 10 százalékkal drágább az őszi szállás, 2019-hez képest pedig 30 százalékhoz közelít a különbség. Így most ősszel átlagosan 11 158 forintba került egy éjszaka egy fő részére. A Szallas.hu közölte: eddig a hotelek kevesebb mint 1 százaléka jelezte, hogy végleges bezárást tervez vagy már be is zárt. A többség az energiaárak elszállásával indokolja döntését. A következő időszakra vonatkozó felmérésük szerint a megkérdezett 184 fürdő közül 87 százalék a folyamatos működés mellett döntött. Az utazás tervezésekor érdemes tájékozódni a szallas.hu/programok aloldalon a nyitvatartással kapcsolatos információkról – írták.

Kapcsolódó írásaink