Gazdaság

Negyedével nőtt a szálláshelyek bevétele tavaly

Egyes rendezvények már jelentősebb számú külföldi vendéget vonzottak, csakúgy, mint az eucharisztikus kongresszus és a vadászati világkiállítás

A kereskedelmi szálláshelyek 11,3 százalékkal több, összesen 15,233 millió vendégéjszakát regisztráltak 2021-ben, mint 2020-ban. A belföldi vendégek 5,9, a külföldiek 25,4 százalékkal több (10,501, illetve 4,731 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 24,1 százalékkal nőtt, és 290,183 milliárd forintot tett ki – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Negyedével nőtt a szálláshelyek bevétele tavaly
A korlátozások megszűnése után várhatóan gyorsan élénkülhet a turizmus
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az ünnepek közötti élénkülés és a tavalyelőtt szeptember 1-jétől bevezetett határzár miatt meredeken visszaeső bázis hatására 630 százalékkal, több mint hétszeresére nőtt a vendégéjszakák száma decemberben, ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 446 százalékkal, a külföldieké 1074 százalékkal, csaknem tizenkétszeresére emelkedett, ami a külföldi vendégek fokozatos visszatérését mutatja – írta lapunknak küldött kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Hozzátette: a szálláshelyek árbevétele így decemberben 695 százalékkal, majdnem nyolcszorosára nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Elmondása szerint noha érdemi javulást mutatnak az adatok, a helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a nyári hónapokban teljesen helyreállt. A vendégéjszakák száma 2019 decemberéhez képest 42 százalékkal esett vissza, ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 35 százalékkal, a külföldieké 49 százalékos elmaradásban van. Tavaly a vendégéjszakák száma összesen 11 százalékkal nőtt, míg a szálláshelyek árbevétele 24 százalékkal emelkedett, mivel 2020 első két hónapját még nem érintette a járvány, ami magasabb bázist eredményezett – magyarázta az elemző.

Kiemelte: egyes sportrendezvények (foci-Eb, Forma–1, kézilabda-Eb) már jelentősebb számú külföldi vendéget vonzottak, csakúgy, mint az eucharisztikus kongresszus és a vadászati világkiállítás, valamint további vásárok, kiállítások, konferenciák. Mindezeknek köszönhetően az őszi és az idei év eleji beszámolók kifejezetten kedvezőek voltak.

Kérdés, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsan indulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt, azonban feltehetően gyorsan élénkülhet, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt másfél év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat. Kérdés az is, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokat, vásárokat, de erre is kifejezett igény lesz – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely.

Kiemelkedő eredményekkel zárt a vendéglátás 2021-ben

A vendéglátás a 2021-es évet kiemelkedő eredményekkel zárta – írta tegnapi sajtóközleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az online kasszaadatok alapján csaknem 26 százalékkal több bevétel realizálódott, mint egy évvel korábban, és kevesebb mint három százalékkal marad el a 2019-es számoktól. Mint kiderült: Budapest szerepe az országos vendéglátásban kezd visszaállni a korábbi szintre, ami a nemzetközi forgalom élénkülésével várhatóan tovább erősödik.

A NAV adatai szerint a vendéglátóhelyektől származó bevétel 2021. január–december között 1030,7 milliárd forint volt, ami 25,9 százalékkal több, mint a 2020-ban (819 milliárd forint), és csak 2,6 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben (1058 milliárd forint). A vendéglátás adta az összes online kasszabevétel 7,8 százalékát. A bevételek 33,8 százaléka Budapesthez köthető, de kiemelkedő volt még Pest, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye, járási szinten pedig Budapesten kívül a Debreceni és a Szegedi járásban realizálódott a legnagyobb forgalom.

Kiemelték: a turisztikai térségeket tekintve Budapest környéke hozta a legkiugróbb eredményeket év elején, ami a nyár elmúltával is magas szinten maradt. Budapest vendéglátásból származó bevétele tavaly 347 milliárd forintot tett ki, ami 2020-hoz viszonyítva 28,4 százalékos bővülés. Az adatokból az is kirajzolódik, hogy szeptember óta a havi eredmények szinte megegyeznek a 2019-es értékekkel – tették hozzá.
(JA)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom